Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Elke dag in de file op de A35 of toch een andere route?

ENSCHEDE - De snelweg A35 tussen Almelo en Enschede wordt de laatste dagen steevast genoemd bij de filemeldingen. En wie de files op de snelweg wil mijden komt vast te staan op de ontsluitingswegen rond Hengelo en Enschede.

Volgens Rijkswaterstaat, de beheerder van de snelwegen, is er geen sprake van bijzondere omstandigheden. „Files zijn in het najaar altijd het langst, door het herfstweer en een toenemend aantal ongevallen. Dat hebben we ook de afgelopen weken gezien”, zegt woordvoerder Thijs Scheres. „Maar de situatie in Twente wijkt niet af van de rest van Nederland. Overal zijn de afgelopen periode lange files geweest.”

Oorzaken Het oponthoud op de kleinere uitvalswegen rond Hengelo en Enschede heeft, naast drukte door verkeer dat de snelweg wil ontwijken, een aantal andere oorzaken, volgens de provincie Overijssel. „Dit kan te maken hebben met de wegwerkzaamheden in en tussen Hengelo en Enschede, waardoor het verkeer andere routes kiest om de steden in en uit te gaan”, zegt woordvoerster Petra Timmer. „Ook merken wij na het einde van de crisis weer een lichte toename van het verkeer.” Scheres heeft een advies voor automobilisten die oponthoud willen voorkomen: „Pas je snelheid aan en houd afstand. Zeker in de herfst is het belangrijk om rekening te houden met de omstandigheden.”

Welke route om Twente te doorkruisen is eigenlijk het snelst? We nemen de proef op de som en testen vier routes van Enschede naar Hengelo, in de avondspits.

1. Route A35
Op papier de snelste route, maar in de praktijk de langzaamste. Tot aan de snelweg rijdt het vlot, maar vanaf de oprit bij Grolsch rijdt het verkeer langzaam. Dat duurt ruim vier kilometer, waarbij het verkeer regelmatig helemaal stilstaat. De oorzaak: ter hoogte van afvalverwerker Twence blijkt een ongeluk te zijn gebeurd, twee auto’s staan samen met de politie op de vluchtstrook. In totaal levert het ruim 20 minuten vertraging op. De maximum toegestane snelheid van 130 wordt nooit gehaald, al komt het verkeer na het passeren van industrieterrein Twentekanaal weer redelijk op gang.

2. Twekkelo
Zo’n 50 minuten deed ik er dinsdag nog over, de rit door Twekkelo naar huis. Het eindpunt vandaag ligt maar een paar honderd meter verder, mooi vergelijkingsmateriaal dus. Zelfde vertrektijd, zelfde route vandaag, maar met één verschil: het is droog. Na vier minuten zie ik op de Auke Vleerstraat de brug over het Twentekanaal al. Wat is dat? Verkeersregelaars. Oh ja, de dames van FC Twente spelen. Gelukkig kan ik snel door, via het Transportcentrum richting De Waarbeek. Alles loopt gesmeerd, ook de rit door Hengelo. Veel fietsers, minder auto’s dan gisteren. Met het eindpunt in zicht zie ik een lange rij auto’s voor de vlaggenrotonde op de Bornsestraat. Twee volle minuten verloren! Maar mijn eindtijd valt mee: ruim 31 minuten.

3. Oldenzaal-Zuid
Langs de Hengelosestraat wordt een rood lint van achterlichtjes getrokken. De werkende klasse fietst door zacht en droog herfstweer. Redelijk vlot, na 9 minuten, passeer ik het Rijksmuseum en lees in led-letters dat dit singelstuk vanaf 23/11 dicht gaat. Weer asfalt dat kennelijk voor de jaarwisseling opgebroken moet worden genomen, begrotingstechnisch. Wegversperringen en gemeentelijk boekhouden komen altijd samen bij vallend blad.
Na 13.53 minuten verlaat ik de bebouwde kom van Enschede om exact 10 minuten later bij Oldenzaal de A1 op te draaien. Met 130 kilometer per uur schiet het op, na een kleine 32 minuten is de finish bij Van der Valk.

4. Vliegveldweg
Het zit woensdag mee terwijl het op de druilerige dinsdag nog doffe ellende was om via de Vliegveldweg naar Hengelo te komen. De gebruikelijke hindernissen zijn er: het stoplicht op de Hengelosestraat naar de Roessinghsbleekweg is zó kort op groen en op de Mozartlaan is het remmen en optrekken vanwege drempels en versmallingen. Maar pas op de Vliegveldweg bij Hof Espelo staat het even stil, net als voor de dichte spoorbomen bij Frans op den Bult. Verder rijdt het goed door.