Volledig scherm
Met name op oude schuren en stallen bij boerderijen liggen nog veel asbestdaken. © Lenneke Lingmont

Enorme hoeveelheid asbest in Twente en de Achterhoek

ENSCHEDE - Er ligt 7,5 miljoen vierkante meter, ofwel ruim 1000 voetbalvelden, asbestdak op schuren en stallen in onze regio. De slechtste daken zijn al poreus en moeten er snel af, voordat de schade echt groot wordt.

Het lijkt vechten tegen de bierkaai. Nog 130 miljoen vierkante meter asbestdak wacht in Nederland om opgeruimd te worden. Alleen in Twente en de oostelijke Achterhoek gaat het volgens adviesbureau Arcadis al om circa 7,5 miljoen vierkante meter. De asbestdaken liggen vooral op stallen en schuren van boerderijen. Het verwijderen kost naar schatting 100 miljoen euro.

Risico's
De door het rijk bepaalde deadline van 2024 wordt sowieso niet gehaald, daarvoor ontbreekt het geld en voldoende geschoolde mankracht om het karwei veilig uit te voeren. Overijssel doet met speciale subsidies weliswaar meer dan de meeste andere provincies om het kankerverwekkende materiaal te verwijderen, maar er blijven desondanks voorlopig meer asbestdaken liggen dan er verdwijnen. Arcadis vindt dat de koers van de sanering radicaal moet worden omgegooid. "Pak eerst de slechtste daken aan en de financieel lastigste gevallen. Daar zijn de risico's het grootst", zegt Matthijs Wetterauw, consultant en opleider bij Arcadis.

Boerderijen
Wetterauw vraagt daarbij speciale aandacht voor één type object: leegstaande boerderijen. "Dat zijn vaak onaantrekkelijke panden uit de jaren zestig en zeventig waar niemand belangstelling voor heeft. Juist daarop liggen de oudste daken. Die zijn na veertig jaar of meer in slechte staat en beginnen af te brokkelen."

Grote gevolgen
Als het verbrokkelde asbest zich verspreidt, zijn de gevolgen vele malen groter en de kosten onvergelijkbaar veel hoger. Ook in Overijssel, dat landelijk steevast als voorbeeldprovincie wordt genoemd bij de aanpak van asbestdaken, dreigt asbestgevaar bij boeren en bedrijven die ondanks subsidies de sanering niet kunnen betalen.

Gezamenlijke aanpak
Wetterauw pleit daarom voor een slimmere, gezamenlijke aanpak, waarbij steeds alle asbestdaken in een bepaalde omgeving worden gesaneerd, bijvoorbeeld in clusters van tien of twintig complexen. Wetterauw: "Op deze manier worden juist de daken aangepakt die anders vergeten zouden worden. Er ontstaat zo meer speling de sanering voor de meest urgente gevallen te bekostigen."

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement