Volledig scherm

Enschede krijgt 1,7 miljoen voor probleemwijk

ENSCHEDE - Minister Ella Vogelaar voor Wijken heeft de verdeling van de investeringen in de veertig probleemwijken bekendgemaakt. De wijk Velve-Lindehof in Enschede krijgt 1,7 miljoen euro per jaar.

De buurten krijgen geld naar rato van het aantal inwoners. De Amsterdamse wijk Nieuw-West krijgt daarom met jaarlijks 29,3 miljoen euro het meest.

In de komende tien jaar kunnen de veertig wijken jaarlijks in totaal 250 miljoen euro besteden aan het opknappen van woningen en aan scholing, sport en andere sociale activiteiten. Elke wijk krijgt per jaar een basisbedrag van 1 miljoen euro.

,,De resterende 210 miljoen euro wordt verdeeld volgens de criteria die ook zijn gebruikt bij de selectie van de veertig wijken, rekeninghoudend met het aantal bewoners per wijk'', aldus het departement.

Op Amsterdam en Rotterdam na hebben de meeste gemeentes inmiddels plannen ingediend voor het opknappen van de probleemwijken. De steden hebben tot eind november de tijd om met de woningcorporaties, sociale instellingen en de bewoners de financiële paragraaf in die wijkactieplannen vast te leggen.

Het geld voor de plannen wordt opgebracht door de woningcorporaties met huizen in de probleemwijken. In totaal ontvangen de Rotterdamse probleemwijken 72,1 miljoen euro per jaar en de Amsterdamse wijken jaarlijks 64,5 miljoen euro.

Naast Amsterdam Nieuw-West zijn andere grote buurten die veel geld kunnen investeren: Rotterdam Oud Zuid (jaarlijks 22,3 miljoen), Rotterdam West (jaarlijks 18,2 miljoen), Amsterdam Bos en Lommer (jaarlijks 15,3 miljoen), Den Haag Zuid-West (jaarlijks 13,0 miljoen) en Rotterdam Noord (12,4 miljoen).