Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Eremetaal van deze Tukkers gaat uit protest naar de schroothoop

Vier oud-militairen leveren hun militaire onderscheidingen in. Ze doen dat uit onvrede over de verhoging van de pensioenleeftijd.

Gert de Wolf (58) plakt een envelop dicht. De eerdere aalmoezenier van de vliegbasis Twenthe stuurt z'n baton met twee gouden kruisjes, hét ereteken voor jarenlange trouwe dienst, op. Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie), die hij vertrouwt, krijgt post uit Oldenzaal. ,,Stuur dat roosje ook maar mee'', zegt zijn vrouw. Elvira kreeg dat kleinood van Defensie toen Gert was uitgezonden naar Kirgizië, als steun voor het thuisfront.

Gert en drie andere oud-soldaten lachen om de badinerende bijnaam van de baton: 'het jeneverkruis'. Bij de uitreiking krijgt de jubilaris een fles jonge klare omgehangen. Die wordt direct soldaat gemaakt. Om daarna 'het kruis in te gaan', de aanduiding om aan een kruisvormige lamp te slingeren.

Pijn
Zoveel lol als de luitenant-kolonel ook beleefde bij de uitreiking, zoveel 'pijn' doet het afrukken van zijn onderscheiding. Geestelijk verzorger De Wolf, Frans Klein Haarhuis (65) uit Oldenzaal, Jan Romberg (65) uit Glanerbrug en Jos Tijdhof (62) uit De Lutte leveren hun insignes in uit protest.

Bij het verhogen van de pensioenleeftijd, is volgens hen geen rekening gehouden met een AOW-gat voor 11.000 soldaten, al dan niet al afgezwaaid, en hun partners. Het viertal trekt volgende week ten strijde. De Tweede Kamer debatteert dan over hun 'soldij'.

Het viertal leverde op hun 55ste gedwongen de baret in. Ze krijgen nu een Uitkering Gewezen Militairen (UGM). In geld: 70 procent van hun laatste verdiende inkomen, tot hun 65ste. Op die 'terugval' rekenden ze bij het afzwaaien.

Gapend gat
Anders ligt dat bij de AOW-leeftijd. Het gapende gat tussen hun 65ste en hun pensioen (67 op z'n vroegst), voorzagen ze niet. De grootste klap krijgt De Wolf, als jongste en hoogste in rang. Zijn maandinkomen (rond 3.100 euro netto) keldert met 600 euro, volgens hem twee jaar en drie maanden lang. ,,Ik verwacht dat de pensioenleeftijd omhoog gaat naar 68 jaar.'' Extra zuur: hij onderhoudt een studerende zoon.

De drie anderen gaan netto van 1.745 naar 1.340 euro per maand. Oud-sergeant-majoor Romberg kan een gepland reisje langs al zijn stand- en oefenplaatsen, van Noorwegen tot Griekenland, vergeten. Ter verhoging van de frustratie is zijn vrouw Jutta pas ontslagen als activiteitenbegeleider bij Ariëns Zorgpalet.

Oud-Luchtmacht-adjudant Tijdhof voert een rechtszaak tegen de Minister van Defensie Hennis-Plasschaert (VVD). De Tukker en ondernemingsraadslid van vliegbasis Twenthe wil leeftijdsdiscriminatie aantonen. Hij levert zijn belangrijkste medaille in. ,,Die geef ik het liefst aan Han ten Broeke.'' Tijdhof leidde het VVD-Kamerlid eerder rond over 'Twenthe'; dat weet hij nog wel, meent de oud-militair.