Volledig scherm
© ANP

Experts: ‘Waterinjectie leidt niet tot aardbevingen of oplossen zout'

ENSCHEDE - Injectie van water leidt niet tot het oplossen van zout of aardbevingen. Dat is de conclusie van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) na het bestuderen van diverse internationale wetenschappelijke studies.

In lege gasvelden in Twente injecteert de NAM afvalwater, dat vrijkomt bij oliewinning in Schoonebeek. Nadat toezichthouder SodM in 2011 om een risicoanalyse had gevraagd, leverde de NAM vier technische rapporten over de risico’s van het eventueel oplossen van zout bij het reservoir en naar de kans op het optreden van aardbevingen.

Onafhankelijke buitenlandse experts
SodM legde de rapporten voor aan onafhankelijke buitenlandse experts in Duitsland en Frankrijk en vroeg hen om een beoordeling. Deze wijzen volgens SodM uit dat de studies door NAM goed zijn uitgevoerd. ,,Er is een groot aantal aanwijzingen dat de huidige injectie van het productiewater niet zal leiden tot oplossen van zout of aardbevingen,” aldus SodM.

Er is nog geen compleet overzicht met een integrale risicoanalyse. NAM wordt gevraagd de reacties van de experts te verwerken en een integrale risicoanalyse op te stellen.