Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Extreem weer vergt meer van Twente

ALMELO - De weersomstandigheden in Twente zijn extremer dan waar de maatregelen van de afgelopen 20 jaar op waren berekend. Volgens Stefan Kuks, watergraaf van Waterschap Vechtstromen, is alleen het stimuleren van individuele burgers onvoldoende.

In Brabant pleitten onlangs twee watergraven voor belastingverlaging voor mensen die de tegels uit hun tuin halen en in plaats daarvan groen planten. "Dat is op zich een mooie maatregel, want een groene tuin absorbeert meer water dan eentje met tegels. Maar als je buren stenen houden, dan komt hun water ook naar jou toe. Dan zit je met je goede gedrag met een moeras in je tuin.”

Nadenken over afvoer
Kuks ziet dan ook veel meer in een aanpak op wijkniveau. Buurtbewoners moeten samen nadenken over waterafvoer en daarbij gesteund worden door gemeente en waterschap. Die zijn al overal in de regio bezig om ‘verdwenen’ beken weer boven de grond te halen en bestaande beken te verbreden om de waterafvoer te verbeteren. Daarvoor is nogal eens de medewerking van burgers noodzakelijk.

Ook bij het bouwen van nieuwe woningen moet volgens Kuks veel meer rekening worden gehouden met mogelijke wateroverlast. "Je zou bouwers bijvoorbeeld kunnen verplichten om het huis hoger te bouwen dan detuin. Dan voorkom je dat bij extreme buien het water naar binnen golft.”

Steun bedrijfsleven
Verder wil het waterschap inzetten op meer steun van het bedrijfsleven en woningcorporaties. Kuks geeft als voorbeeld het dak van het Miro-winkelcomplex in Enschede. "Eigenaar Ahold heeft daar een groen dak op gelegd, dus met beplanting. Dat dak kan het water van een gemiddelde bui vasthouden. Grote vastgoedeigenaren zouden veel vaker op die manier met ons kunnen meedenken.”

Hittestress
Volgens Kuks moet Twente zich overigens niet alleen druk maken over de wateroverlast. "Hittestress wordt in toenemende mate een probleem in de steden. In Enschede is het ‘s zomers 8 à 9 graden warmer dan in het buitengebied. Omdat de gemiddelde temperatuur omhoog gaat, zal dit in steden voor steeds meer overlast zorgen.”