Volledig scherm
© Pro Shots

FC Twente en Heracles moeten nog beslissen over hun trainers

ENSCHEDE/ALMELO - De contracten van de trainers René Hake en John Stegeman lopen na dit seizoen af. Hoe nu verder?

Bij FC Twente en Heracles hebben ze nog geen haast met de invulling van de trainersstoel voor het komende seizoen. Twente gaat in de winterstop met René Hake om tafel en bij Heracles laat directeur Nico-Jan Hoogma weten 'dat er in komende periode daarover een beslissing wordt genomen'.

Afgezien van het feit dat er nog geen duidelijkheid is over de aflopende contracten zijn er meer overeenkomsten. Zowel Hake als Stegeman is bezig aan de eerste zelfstandige klus in de eredivisie en beiden werden als assistent naar voren geschoven na het ontslag van de hoofdtrainer.

Onervaren
In beide gevallen kun je concluderen dat de keus om een voor dat niveau onervaren trainer aan te stellen goed heeft uitgepakt. Hake en Stegeman hebben heel wat scepsis en twijfels moeten overwinnen om te laten zien dat ze geen tussenpaus zijn. Uiteraard is niet alles rimpelloos verlopen en hebben ze moeten leunen op de expertise en ervaring van anderen, maar het is veelzeggend dat in beide kampen de trainer in de voorgaande periode nauwelijks een discussiepunt is geweest bij de achterban.

Stegeman
Stegeman wist Heracles na een rampzalige seizoenstart in zijn eerste jaar te behouden voor de eredivisie en in zijn tweede seizoen schreef hij geschiedenis met het winnen van de play-offs en het bereiken van Europees voetbal. Dit seizoen was de start matig, maar inmiddels is Heracles op de plek aangekomen waar je de club ook mag verwachten.

Hake
Hake nam FC Twente over in een stormachtige periode en de wind zou later aanwakkeren tot orkaankracht. Om hem heen stond de club in lichterlaaie, maar de Drentse oefenmeester dirigeerde het vlaggenschip in de meest hectische periode in de clubgeschiedenis in veilige haven. Dit seizoen zie je niet alleen de hand van de trainer steeds meer zichtbaar worden, ook de resultaten zijn goed. Daardoor behoort FC Twente tot de beter presterende ploegen in 2016.

Natuurlijk valt er op de werkwijze van elke trainer wel wat aan te merken. Ook Hake en Stegeman hebben hun mindere punten. Maar als beide clubleidingen naar de prestaties kijken, dan is er in Enschede en Almelo geen enkele reden om niet met de trainers door te gaan.