Volledig scherm
Freek de Jonge. © Frans Nikkels

Freek de Jonge: 'Jezelf wegcijferen: dat is typisch Twents'

AMSTERDAM - Cabaretier Freek de Jonge verraste maandagavond tijdens de speciale avond rond Herman Finkers in het DeLaMar Theater in Amsterdam het publiek met een reeks grappen over Twente en de typische eigenschappen van de Twentenaar. „Waar ze in de Randstad een taakstraf voor krijgen, noemen ze daar ‘typisch Twents’.”

Vooral de befaamde Twentse bescheidenheid werd door De Jonge op de korrel genomen. „Jezelf wegcijferen: dat is nou typisch Twents. Ze hebben laatst zelfs een hele voetbalclub weggecijferd in Twente. En de Twentse textiel: van hetzelfde laken een pak. Een heel vliegveld is er laatst zelfs verdwenen, mede dankzij Herman. Want er kwam wel eens een tweedekker over en dan zei hij tegen zijn vrouw: ‘Wat een kutherrie’.”

Katholicisme
Ook het katholicisme van Finkers kwam aan bod. „Toen Herman als kind ziek was, kochten zijn ouders een relikwie van Antonius van Padua. Als ik ziek was, gingen mijn ouders met mij naar de dokter. Die van Herman hielden ook nog eens een noveen voor Maria. Je kind ligt te creperen en jij houdt een noveen: vind je het dan gek van die hervorming?”

Zaligverklaring
Aan een eventuele zaligverklaring van Finkers wil De Jonge overigens van harte meewerken. „Aan een van de voorwaarden heeft hij in ieder geval voldaan: het wonder. Het is namelijk een wonder dat hij hier is. Desnoods ben ik bereid om met hem af te reizen naar Rome voor een audiëntie. En dan zal ik tegen de paus zeggen: ‘Dit is Herman Finkers, is hij niet zalig?’”