Volledig scherm
© Mactrunk/Thinkstock

Ga jij er netto op voor- of achteruit na een salarisverhoging?

REGIO - Het gelijktrekken van inkomensverschillen door een ingewikkeld stelsel van toeslagen en heffingskortingen pakt totaal verkeerd uit voor miljoenen huishoudens met inkomens net onder die van Jan Modaal.

Onderzoek door studenten Economie en Recht van Saxion Hogeschool toont aan dat voor inkomens tussen 21.000 en 31.000 euro bruto een verhoging van 1.000 euro kan leiden tot 1.000 euro netto minder. Dat komt doordat toeslagen ineens vervallen, kortingen omlaagduikelen en de belastingdruk stijgt, waardoor er netto van de extra inkomsten niets overblijft.

Voor acht verschillende modelgezinnen hebben Kevin Dobbe (24) en Martijn Weusthof (25) per 1.000 euro verschil op een rij gezet wat de effecten zijn van onder meer inkomstenbelasting, huurtoeslag, zorgtoeslag, algemene heffingskorting en arbeidskorting op het netto inkomen. Nooit eerder zijn inkomensplaatjes zo minutieus tegen het licht gehouden.

Erger
„De uitkomsten zijn schokkend. Het is veel erger dan we al dachten”, zegt ex-hoofdinspecteur van belastingen en voormalig hoofd van de FIOD, drs. Henk Hoeve, begeleider van de studenten. „Je kunt er in dit land met minder dan een middeninkomen 11.000 euro op vooruitgaan en daar maar 500 euro netto van overhouden. Een belastingdruk van meer dan 95 procent, dat gaat nergens over.”

Wat betekent dit voor jou?

Lees je dit artikel in de app of via je smartphone? Klik hier voor een grotere versie van de tabel.