Volledig scherm
Hitchbot wacht op een bankje in het park op een reismaatje door Twente. © Norbert Gauthier

Ga jij met Hitchbot op stap in Twente?

ENSCHEDE - Krijgt Hitchbot gezelschap in het Volkspark in Enschede? De robot uit Canada gaat liftend dagtrips maken in Twente.

​Hitchbot
Hij is zo groot als een 6-jarig kind, draagt kaplaarzen en gele handschoenen. Over twee weken pakt robot Hitchbot in Canada het vliegtuig dat hem naar Nederland brengt. Zondag 7 juni hoopt het superintelligente ventje met zijn ouders in Enschede te zijn. Daar begint hij aan een culturele rondreis door Twente. Voor zijn tripjes is Hitchbot geheel afhankelijk van mensen die hem mee willen nemen. Hij kan namelijk (met uitzondering van zijn lift-arm) niet bewegen. De globetrotter praat wél, dankzij spraaktechnologie.

Hitchbot kan vragen beantwoorden en in het Engels vertellen waar hij vandaan komt, hoe je paard moet rijden en wat hem boeit aan reizen en de wereld van kunst en techniek.

Agenda
Er staan slechts drie afspraken genoteerd in de ‘agenda’ van de liftende robot.

Zondag 7 juni gaat Hitchbot ‘s middags schommelen op de ‘Wannaplay’ op de Oude Markt in Enschede. Om 17.30 uur zullen zijn ontwerpers (David Harris en Frauke Zeller) bij de Twente Biënnale in Roombeek een zogenoemde ‘artist talk’ verzorgen, dat wil zeggen een toelichting geven op het drie weken lange avontuur van de jonge Canadees.

Op 24 juni is er een Farewellfeestje op een nog nader te bepalen plek, waarna Hitchbot met zijn ouders weer in het vliegtuig naar Ontaria stapt.

Zondag 14 juni is Hitchbot van 10.00 tot circa 16.30 uur te gast bij Kunst in het Volkspark. Rond het middaguur zullen Harris en Zeller op een podium aan het Kunstenstraatje vertellen over de robot, die via sociale media en een website verhalen, foto’s en filmpjes deelt met ‘fans’ en iedereen die hij onderweg ontmoet.

Reismaatje
De Twentsche Courant Tubantia vraagt lezers met een zelfontworpen robot naar het park te komen. Het is de bedoeling Hitchbot een ‘maatje’ te bezorgen, die een dag met hem optrekt. Bezoekers kunnen via een stemformulier bepalen wat de leukste robots zijn. Om 16.00 uur wordt bij de stand van de krant en Concordia Film/Theater/Expositie bekendgemaakt welke abonnees een prijs hebben gewonnen met hun robot. Vijf winnaars krijgen een sculptuur.

Net als de vakantietrip van Hitchbot is ook de uitkomst van de lezersactie nog een verrassing. Robotontwerpers hoeven zich namelijk niet vooraf aan te melden of in te schrijven. Iedereen is vanaf 10.00 uur met een ‘robotmaatje’ welkom bij de stand van De Twentsche Courant Tubantia. Alle robots krijgen een plekje op het gazon. Toeschouwers kunnen met Hitchbot cs op de foto.

Concordia zoekt nog reismaatjes die tussen 7 en 24 juni een dag op stap willen met Hitchbot. Vul onderstaand formulier in om je aan te melden!