Volledig scherm
© Guido van der Heijden

‘Gebaar voor brandweer voelt goed’

ARNHEM/HENGELO – Voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland sprak zaterdag zijn bewondering uit voor de toewijding waarmee alle brandweerlieden zich inzetten voor veiligheid terwijl ze daarbij zelf gevaarlijke situaties trotseren. Hij deed dat bij de herdenking van omgekomen brandweerlieden.

Bij het Nationaal Brandweermonument in Arnhem werden zaterdag alle brandweermensen herdacht die tijdens het uitoefenen van hun werk zijn omgekomen sinds 5 mei 1945. Bij de herdenking waren honderden familieleden en collega's.

Gedicht
Hengeloër en commandant van de brandweer Wevers las een gedicht voor van Hanny Otten over de rol van de 30.000 brandweermensen die Nederland telt. Wevers zei: “Brandweermensen verwachten niet elke dag complimenten over het moedige werk dat wij doen. Aan de andere kant voelt het wel goed als er een gebaar komt vanuit diezelfde samenleving. Hanny Otten is familie van één van onze brandweermensen in Nederland en heeft veel bewondering voor het werk dat wij verrichten”.

De eerste herdenking bij het Nationaal Brandweermonument was in 2012. De plechtigheid wordt sindsdien elk jaar gehouden op de derde zaterdag in juni. Op het monument staan 91 namen vermeld.

Het gedicht dat hij citeerde:

‘Jouw ogen, zagen zoveel verdriet,
Narigheid, die de gewone burger niet ziet,
Verwerken, deed je, door erover te praten,
Met collega brandweermensen, jouw maten,

En iedere keer , was er weer die adrenaline,
De auto bij de hand, nooit zonder benzine,
Als de pieper klonk, ging je als een speer,
Onwetend, wat je aan zou treffen, iedere keer

Vandaag, willen wij jou herdenken,
Landelijk aandacht schenken,
Aan jou, die tot ons grote verdriet,
Tijdens het uitoefenen van het werk, het leven liet.