Geboren in de 60's? Dan hoor je thuis in de Verloren Generatie
Dit zijn wijWij zijn geboren tussen circa 1955 en 1970. Wij trokken broeken met olifantenpijpen aan en dansten in de disco volgens de secure pasjes en handbeweginkjes van John Travolta. Dit is de Verloren Generatie!
Wij zijn de Verloren Generatie, ook wel Generatie Nix gedoopt. Niet onze schuld, we hadden de pech na de hoofdact op te treden. Wij kwamen na die luidruchtige naoorlogse babyboomgeneratie die alles overhoop gooide. Wij kregen de rekening en mochten de boel opruimen. Puinruimen was zelfs nodig, zoals Hans Wiegel dat destijds zei.
Wij draaiden op voor de utopie dat je kon leven van alleen liefde en een (gesubsidieerde) wind. Voor ons de tweede oliecrisis, autoloze zondagen en een steeds strakkere broekriem van zuiniger loonbeleid. Waar wij gingen solliciteren was personeelsstop. Alle banen waren voor jaren bezet door die horde babyboomers. Hoewel wij hoger waren opgeleid was er weinig plek voor ons. Wij moesten tweeverdienen, anderhalfverdienen en parttime werken.
Wij trokken broeken met olifantenpijpen aan en dansten in de disco volgens de secure pasjes en handbeweginkjes van John Travolta of die van de elegante groepen van de Philly Sound (TSOP). ‘Saturday Night Fever’ (Bee Gees), ‘Heaven Must Be Missing An Angel’ (Tavares). Tegelijk boeide ons punkmuziek die alles weer rouw maakte. Economische frustratie, sociale vervreemding, bittere verwarring, daar zong Johnny Rotten over. Rotten vanwege dat verrotte gebit van hem. In Engeland ruimde een IJzeren Lady puin.
Wij genoten van films die later iconisch bleken: The Godfather, One Flew Over the Cuckoo’s Nest, Annie Hall, Rocky, Star Wars, Jaws enzovoort. De laatste van Fellini hebben wij ook nog gezien. Terwijl we rondliepen met Sony Walkmans begon een van ons stilletjes met Apple. 'Alles is al eens gezegd’, hoorden wij een cabaretier met jampotglazen prediken in uitverkochte theaters. Heb je ons weer: no hope. Ja, toch wel. 'Maar er is nog nooit geluisterd’, voegde Freek eraan toe. Alleen worden we alweer omver gelopen door jongere generaties die wel met computers opgroeide. Dat je dochter je computer opschoont en je kleinzoon fluitend Skype voor je aan de praat krijgt. Het is en blijft eigenlijk nix.
Onze helden
Elke generatie heeft zijn helden. Dit zijn er drie van de Verloren Generatie.
Elvis Presley
Aanbeden adonis in zijn jonge jaren, later zwaarlijvig maar voor eeuwig ‘The King’. Veroverde harten met hartverscheurende pop- , blues- en gospelvertolkingen. Vrouwelijke fans wilden na een optreden de zaal niet verlaten. Een omroeper sprak de beroemde woorden: ‘Dames en heren, Elvis heeft het gebouw verlaten’. Dat werd een gezegde om aan te geven dat iets toch echt is afgelopen.
Monique van der Ven
Brabantse polderbeauty. Vaderlands erfgoed door die ene rol van Olga in verfilming boek Turks Fruit. Gevraagd op haar twintigste terwijl ze nog op toneelschool in Maastricht zat. Iedereen die het zag kreeg kippenvel: Olga en Eric (Rutger Hauer) pasgetrouwd op de fiets door Amsterdam, Olga op een rode beddensprei onder een opgehangen spiegel, beiden in de stromende regen op de stoep.
Clint Eastwood
Superster. Bekend als televisiecowboy Rowdy Yates, stoere veedrijver in serie Rawhide. Promoveerde naar de ongeschoren spaghettiwesterns van Sergio Leone. Daarna Dirty Harry, cynische politie-inspecteur in San Francisco met iconische .44 Magnum Smith & Wessonrevolver. Grimmig voorkomen en altijd peinzende ogen. Geprezen als regisseur. Won Oscars voor klassiekers: Unforgiven en Million Dollar Baby. Ook nog even burgemeester van Carmel (Califonië).
Onze muziek
Onze dagelijkse bezigheden
Haal je Google cardboard uit de kast en bekijk deze dagelijkse objecten in virtual reality (gewoon in 3D bekijken kan natuurlijk ook).
Onze dilemma's
Speel Clash of de Verloren Generatie: maak keuze tussen nostalgische dilemma's. Choose your battle!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Doe mee
Terug naar de sixties
ENSCHEDE - Lange haren, vrijheid, bier drinken, joint roken en languit in het gras naar popmuziek luisteren: eind jaren 60 ontstonden de beatfestivals. Wat zijn uw herinneringen aan Markelo en Lochem? -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Dit zijn wij
Hiervoor zat jouw generatie aan de buis gekluisterd
We sluiten de generatieserie Dit zijn wij af met de populairste series en tv-programma's uit jullie tijd. Alle verhalen nalezen? Bestel het Grote Generatieboek voor maar 17,50 euro. -
Patatgeneratie
Lamlendig, aso, maar ook puur: ben jij stiekem een Sjonnie of Anita?
Volkse, ordinaire types werden in de jaren 90 massaal Sjonnies en Anita's genoemd. Anita haalde met die betekenis zelfs de Dikke Van Dale. Nu worden er speciale feesten georganiseerd. Benieuwd hoeveel procent Sjonnie/Anita jij in je hebt? Doe onderaan de test!
-
Patatgeneratie
Op wereldreis naar Zeeuws-Vlaanderen
Dierbare vakantieherinnering van: Vincent Brongers (52 jaar) -
-
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Twentse humoristen vallen nooit droog
‘Processierups vreet Twente plat’, ‘Burgemeester sluit seksclub in Hengelo’ en ‘Bruine beugelfles Grolsch keert terug’. Bij elke krantenkop die in beeld verschijnt geven André Manuel, Thijs Kemperink en Jan Riesewijk snedig commentaar.