Volledig scherm

Gehandicapte in elektrische rolstoel te zwaar voor traplift Grolsch Veste

ENSCHEDE - De aanvankelijke boosheid is wel iets afgezakt, maar een definitieve oplossing voor het liftprobleem in de Grolsch Veste is er nog niet. Na klachten van gehandicapten over de oude traplift zijn nieuwe liften geplaatst. Maar deze blijken echter een hefvermogen te hebben van slechts 250 kilo.

„Dat maakt het voor mij onmogelijk om nog langer plaats te nemen op de tribune,” schrijft Bert Hassink, voorzitter van de gehandicaptenraad aan FC Twente. Hassink is aangewezen op een elektrische rolstoel met een gewicht van 175 kilo. Met zijn gewicht er bij komt Hassink op zeker 270 kilo. Te zwaar dus voor de liften. En hij niet alleen. Er zijn meer supporters die met een rolstoel of scootmobiel ruim boven de 250 kilo uitkomen.

In de praktijk blijken de nieuwe liften een maximum hefvermogen te hebben van 320 kilo. De fabrikant hanteert echter een ruime veiligheidsmarge en geeft een maximaal toegestaan gewicht aan van 250 kilo. „Formeel mag ik dus niet in die lift,” is de conclusie van Hassink. Toch heeft hij ook op zaterdag 20 november in de Grolsch Veste zijn club zien verliezen van AZ. De nieuwe liften zijn in de week van 10 november geplaatst.

Hassink heeft uitgezocht hoe het precies zit met de nieuwe liften. Deze zijn volgens hem gelijk aan de lift voor het vak RS1. „Bij normaal en verantwoord gebruik zijn de trapliften zonder problemen te gebruiken,” legt Hassink uit. „Alle drie zijn identiek, al lijken ze door de kleurstelling verschillend.”

De liften geven hem in elk geval een veiliger gevoel. De rand is veel hoger en dat geeft hem het idee met zijn stoel in een bakje te staan.

Het probleem is nog wel de aansprakelijkheid bij eventuele problemen. Hassink wil dat FC Twente die gaat dragen. Gesprekken daarover zijn nog gaande.