Gespeelde rampspoed op luchthaven

ENSCHEDE - De landen van de Europese Unie hebben speciale teams die ingezet worden bij rampen. URSAR heten ze. Afgelopen weekeinde oefenden drie van die dertig man sterke teams op de luchthaven Twente. Samen met 250 vrijwillige ‘slachtoffers’ uit Nederland. Nederland zelf deed niet mee omdat oefenen in eigen land weinig meerwaarde heeft. Het gaat niet alleen om boren, zagen en mensen redden, maar ook om de omgang met lokale regels, procedures, onbekend terrein, taalproblemen en grenscontroles. Daarvoor moet je naar het buitenland.

Maandenlang was er voor deze oefening gewerkt aan een rampenscenario op het terrein van Trainingscentrum Oost-Nederland (Troned). Diepe kuilen waren gegraven, en enorme blokken beton waren kriskras tegen elkaar geschoven. Het decor van een aardbeving. Op de vraag wie dat allemaal op gaat ruimen, zei voorlichter Vink dat de oefenlocaties later nog weer gebruikt kunnen worden.

Dat is echter nog zeer de vraag. Troned, het trainingscentrum van de brandweer Twente, heeft een tijdelijke vergunning om van het terrein gebruik te maken. Bouwen mag het er niet en of het op de oude vliegveldlocatie mag blijven, is nog maar de vraag.

De omwonenden van de luchthaven - verenigd in VOLT-Twente - maken namelijk nog steeds bezwaar tegen de tijdelijke vergunning. Een procedure om het centrum via een voorlopige voorziening met onmiddellijke ingang gesloten te krijgen, had vorige maand geen succes.

Gelijktijdig met de rampenoefeningen kwamen de maatschappelijke organisaties die zich in de afgelopen jaren gekeerd hebben tegen de doorstart van de luchthaven op een steenworp afstand bij elkaar voor een ‘stiltefeest’. Zij vierden het feit dat er al vijf jaar geen vliegtuigen meer landen op en vertrekken vanaf Twente.

In De Twentsche Courant Tubantia van maandag alles over het stilteprotest en de rampenoefening