Volledig scherm
© Thinkstock

GGD: 'Geen kinkhoestepidemie in Twente'

ENSCHEDE - Een huisarts waarschuwt voor een kinkhoest- epidemie nadat bij leerlingen van een basisschool de luchtweginfectie werd geconstateerd. Maar is de waarschuwing terecht?

Is er in Twente sprake van een kinkhoestepidemie?
“Nee”, zegt Judith Keizers van GGD Twente. "In de maand juni stopte de teller op elf, terwijl tot gisteren in juli vijf gevallen van kinkhoest geregistreerd werden. Deze aantallen zijn relatief laag. In 2014 was de laatste epidemie in Twente. Toen werden er 93 gevallen in een maand tijd geregistreerd.” Ook laboratorium Micta, dat in deze regio de kinkhoestonderzoeken uitvoert, verwijst naar deze aantallen.

Geeft de registratie van de GGD een compleet beeld?
“In ons systeem staan alleen de gevallen die door een laboratorium zijn onderzocht en dat zijn niet alle gevallen. Als huisartsen weten dat een patiënt niet meer besmettelijk is en ze de symptomen heel duidelijk herkennen, nemen ze niet altijd bloed af. Dan komt een patiënt niet in ons systeem terecht.”

Is het bij een besmettelijke ziekte niet beter om altijd een bloedproef te doen?
De symptomen van kinkhoest zijn zo herkenbaar dat een huisarts een diagnose goed kan stellen zonder bloedonderzoek. Dat is wat ons betreft prima, want met een positieve uitslag van zo’n kinkhoestonderzoek kun je toch niet veel meer doen dan het accepteren.”

Volgens de huisarts is het kinkhoestvaccin waardeloos. Klopt dat?
“Nee. Kinkhoest is onder normale omstandigheden alleen levensbedreigend voor zuigelingen. Voor die doelgroep werkt het goed er sterven gelukkig nog maar weinig baby’s aan kinkhoest. Dat kinderen het later alsnog kunnen krijgen, is omdat het vaccin maar vijf jaar werkt. Als wij patiënten met kinkhoest spreken, vragen we wel altijd of ze bij zuigelingen in de buurt zijn geweest

Hoe vaak komt een kinkhoestepidemie voor?
“We zien meestal om de drie jaar een piek in het aantal gevallen van kinkhoest. De laatste jaren iets vaker, want zowel in 2012 als in 2014 was het aantal kinkhoestpatiënten in Twente hoog. Daarom waren we benieuwd hoe het in 2016 zou gaan, maar tot nu toe zien we geen verhoging van het aantal patiënten. En meestal begint een piek in de maand mei”