Volledig scherm
De Twentsche Golfclub Ambt-Delden. © Carlo ter Ellen

Golf is al bijna een volkssport

TWENTE/ACHTERHOEK - Golf was meer dan een eeuw een elitaire bezigheid, geassocieerd met bekakte accenten en ruitjesbroeken. En net nu de sport bezig was met een opmars onder een groter publiek slaat de crisis toe. De grote Twentse golfclubs zien hun ledental teruglopen. Reden om de laatste financiële drempels weg te halen.

Golf geen elitesport meer? „Nou, als je lid wilt worden van één van de grotere Twentse golfclubs kost dat tot nu toe nog altijd één tot twee netto maandsalarissen. Dat is niet voor iedereen weggelegd”, weet Floris van der Zijp.

De pr-man van de Twentsche Golfclub in Ambt Delden kan daar natuurlijk direct tegenover stellen dat golf dan misschien wel veel geld kost, maar beslist niet duur is: „Voor dat geld krijg je bij ons wel een sportterrein van 54 hectare, dat is honderd voetbalvelden. Je kunt zo vaak spelen als je wilt, desnoods elke dag, en met achttien holes ben je drie tot vier uur bezig. Je loopt altijd in een prachtige omgeving. We helpen onze leden actief met sociale contacten. Voor dat lidmaatschapsgeld krijg je dus heel veel gezellige en sportieve dagjes uit.”

Twente goed voorzien

Veel streekgenoten hebben de mooie kanten van de sport al ontdekt. Twente is goed voorzien van golfbanen: er zijn er maar liefst vier met een A-status en acht kleinere. In de nabije Achterhoek ligt er ook nog één en vlak over de grens nog eens vijf Duitse. De sport heeft in deze regio dan ook flink wat aanhangers: er zijn hier 12.000 mensen met een Golf Vaardigheids Bewijs en ongeveer de helft daarvan is lid van een club. Vijf jaar geleden waren dat er nog 5.000, dus de sport is flink gegroeid. Maar met name de A-clubs zien hun ledental teruglopen. Niet heel hard, maar waar een paar jaar geleden de nieuwe leden nog vanzelf binnenkwamen moet er nu flink aan getrokken worden. Bijna alle A-clubs kozen daarom dit najaar voor een tariefsverlaging.

Lees alles over golf in Twente in de bijlage Spectrum van De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag 19 oktober.

De kaart met de locatie van alle golfclubs in de regio staat hieronder. Klik op de pin voor meer informatie over de club.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen
Volledig scherm
De Twentsche Golfclub te Ambt-Delden © Carlo ter Ellen