Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Golfer Jurrian van der Vaart mist promotie: ''Ik was niet goed genoeg"

Jurrian van der Vaart (30) is er niet in geslaagd te promoveren naar de European Tour. De golfer uit Almelo werd uitgeschakeld voor het laatste toernooi van het jaar.

Uitgeschakeld worden voor de finale van de Qualifying School, het laatste toernooi van het jaar. Hoe pijnlijk is dat?
Van der Vaart: „Het is balen. Ik kan wel zeggen dat het in de lijn der verwachting lag, maar het blijft vervelend. Het toernooi in Catalonië was mijn laatste mogelijkheid om te promoveren naar de European Tour, maar ik was niet goed genoeg. Punt uit. Zes weken voor Spanje heb ik nog veel toernooien gespeeld in de Challenge Tour voor een hogere ranking. Ik ben van Kazachstan naar Dubai gegaan, door naar China, terug naar Dubai en Oman. Het heeft me opgebroken, ik liep op mijn laatste benen. De concentratie was op. Ik speelde niet goed.”

De afgelopen jaren was het ploeteren en modderen, dit seizoen ging het stukken beter. Hoe kwam dat?
„Op de eerste plaats ben ik door al die ervaring een stuk volwassener geworden. Verder was er de financiële rust door Team Jurrian, zo’n twintig mensen die mij ondersteunen en supporteren. Daar ben ik heel gevoelig voor, zowel in negatieve als positieve zin. Mijn Nederlandse collega’s noemden me dit jaar de blije geit, zoveel plezier had ik op de baan.”

Toch heb je geen speelkaart voor de Europese Tour gehaald. Missie mislukt?
„Aan de ene kant wel, want promotie naar die competitie was mijn grote doel. Aan de andere kant was dit mijn beste seizoen ooit, ik heb best lang aan de European Tour mogen ruiken. Uiteindelijk ben ik als 42ste in de Challenge Tour geëindigd, heb ik 21 toernooien gespeeld. Mijn beste klassering was een tweede plaats in de Denmark Challenge (19.800 euro, red.).”

Gaat het volgend jaar wel lukken?
„In onze sport kun je pas aan het eind van het seizoen de balans opmaken. De promotie blijft het grote doel. Volgend jaar rond deze tijd weten we dus meer.”

Joost Luiten is in 2017 opnieuw de enige Nederlandse golfer op het hoogste niveau. Goed of slecht?
„Joost is de beste Nederlandse speler ooit. Hij is hét boegbeeld van golf in ons land. Dat is knap, maar hopelijk krijgt hij in 2018 wel wat gezelschap van landgenoten.”