Grote zorgen over 130 km/u op A35/A1
ENSCHEDE - Op de snelweg tussen Enschede en Almelo gaat mogelijk eind dit jaar de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. Verkeersdeskundigen van de politie Twente vinden dat ongewenst en maken zich grote zorgen.
De minister heeft het A35/A1-traject tussen Enschede en Almelo op de lijst gezet van ‘kansrijke trajecten voor permanent 130’. De lijst is voor de minister opgesteld door Rijkswaterstaat. Er is geen overleg geweest met de politie Twente. Maar dit stuk rijksweg is landelijk al berucht om het groot aantal ongevallen met letsel. De politie-experts vrezen nog veel meer ellende.
'Heel erg ongewenst'
De verkeersdeskundigen Hans Bijkerk en Jan Tijink hebben Rijkswaterstaat intussen laten weten een hogere snelheid ‘heel erg ongewenst’ te vinden. „We zijn van het idee geschrokken.” Het kan in elk geval niet zonder extra maatregelen om de veiligheid op de weg op peil te houden, zeggen zij. „Een groter aantal verkeersongelukken zouden we niet moeten accepteren”, aldus Bijkerk. „Het huidige landelijke beleid is er juist op gericht het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.”
In 2007 en 2008 deden zich op de A35/A1 tussen Almelo en Enschede - vooral bij de knooppunten Azelo en Buren - per jaar tweehonderd ongelukken voor. Bijna allemaal met letsel. Daarmee stond dit stuk snelweg landelijk in de top van gevaarlijke wegen.
Snelheidscontroles
„Onze ervaring is dat een groot deel daarvan gerelateerd was aan een te hoge snelheid”, zegt Tijink, die namens de politie ook Rijkswaterstaat adviseert. Om het aantal ongevallen terug te dringen heeft de politie extra vaak gecontroleerd op de maximumsnelheid, en zijn met videowagens roekeloze bestuurders aangepakt.
Daarnaast zijn er door Rijkswaterstaat allerlei aanpassingen gedaan aan de wegsituatie om het veiliger te maken, bijvoorbeeld andere, duidelijker belijning. Ook is de bewegwijzering voor de knooppunten ‘naar voren gehaald’. Automobilisten kunnen zo eerder zien welke baan ze moeten kiezen. Verder zijn er elektronische matrixborden geplaatst, die de maximumsnelheid verlagen zodra het druk wordt. Is er veel verkeer, dan wordt die naar 90 of zelfs 70 teruggebracht.
Daling aantal ongelukken
Dit alles lijkt succesvol. In 2009 was het aantal ongelukken gezakt van 200 naar 143. Vorig jaar zou het cijfer eveneens rond dat lagere aantal liggen. Volgens Bijkerk en Tijink is dat voor een deel ook te danken aan de snelheidscontroles. „De gemiddelde snelheid is op dit wegdeel echt gedaald, hebben we gemerkt. Maar als straks de maximumsnelheid naar 130 mag, zijn we mogelijk terug bij af. Dan moeten we zeker met Rijkswaterstaat om tafel: wat is er aan nieuwe maatregelen nodig om de veiligheid overeind te houden?”
Hun vrees voor meer ongevallen wordt ondersteund door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Die heeft recent nog vastgesteld dat er een duidelijke relatie bestaat tussen snelheid en het aantal ongevallen. „Als op een 80-kilometerweg de gemiddelde snelheid met 3 kilometer per uur wordt teruggebracht, dan betekent dat 25 procent minder letselongevallen”, aldus de SWOV. Voor een snelweg is dat effect nog niet becijferd. Maar wat een verhoging van de snelheid daar betekent, laat zich raden, menen de Twentse politiemensen. Zij hopen dat de SWOV op korte termijn met een onderzoek komt.
Tijdwinst
Rijkswaterstaat wil weinig zeggen over de situatie in Twente. Momenteel wordt op meerdere snelwegen elders in het land geëxperimenteerd met 130 kilometer per uur. Zoals over de Afsluitdijk. „Pas als de effecten daarvan goed zijn onderzocht en positief zijn, komen andere trajecten in beeld”, aldus een woordvoerder in Den Haag. Ze kan niet zeggen op basis waarvan Enschede-Almelo op de kansrijke, maar niet definitieve, lijst is gekomen. Ook niet of gekeken is naar het aantal ongevallen op deze snelweg. De deskundigen van de rijksdienst in Hengelo en Arnhem mogen geen mededelingen doen.
De minister wil op zo veel mogelijk snelwegen 130 kilometer per uur invoeren, omdat daarmee tijdwinst wordt geboekt. Dat is goed voor de economie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lezersmenu maart 2019: Hollands Schwarzwald in Rijssen
RIJSSEN - Het Schwarzwald roept associaties opmet bergen, bossen en romantiek. Het gelijknamige restaurant in Rijssen lift daar graag op mee. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Dit Zijn Wij
The Beatles of The Stones? Star Wars of Star Trek? En meer dilemma's
Nostalgie is van alle generaties. De Verloren Generatie (geboren tussen 1955 en 1970) kan daar over meepraten. Gelukkig maar dat smaken verschillen. Vecht de oneindige strijd nu voor eeuwig uit door jouw favoriet te kiezen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
Lezersmenu december 2018: De Pastorie in Ootmarsum
OOTMARSUM - Restaurant de Pastorie in Ootmarsum hoopt van december een extra feestelijke maand te maken. Het restaurant serveert het lezersmenu. Ook tijdens de kerstdagen. -
Doe mee
Lezerstribune op Schlager Symphonica in Enschede
-
Verloren Generatie
Gullit: een boegbeeld, mensenmagneet en optimist
Ruud Gullit groeide als voetballer uit tot een levend symbool van de jaren 80. Als aanvoerder van het gouden Oranje van 1988 uiteraard, maar ook als activist, zanger, stijlicoon en man van de wereld. Een portret aan de hand van drie ontmoetingen.