Volledig scherm
Fardau Wagenaar © Emiel Muijderman

Heracles is de ‘talk of the town’

Het is apart om te zien, logisch ook wel, maar toch. Heracles is de nummer vier van het land en de status van de club is sindsdien volstrekt veranderd. Het onbekende clubje buiten ons eigen land is opeens de ‘talk of the town’ in de dynamische wereld van scouts en zaakwaarnemers. Waar het spelershotel van Heracles in Benahavis vorig jaar een oase van rust was, speelt er dit keer van alles. Transferperikelen dus, het is weer eens wat anders.

Afgelopen maandag waren voorzitter Jan Smit en directeur Nico-Jan Hoogma koud in het spelershotel of een afvaardiging van Málaga reed het terrein op. De mannen kwamen voor Oussama Tannane, de veruit meest begeerde speler van Heracles. De Spaanse interesse kwam na het live gesprek dat de clubleiding eerder al voerde met Galatasaray en het telefonische akkoord met Atalanta Bergamo. Later deze week meldde Saint-Etienne zich nog. En dan was er nog de belangstelling van Cardiff City voor Wout Weghorst.

Krüzen
Op het veld merk je weinig van het tumult achter de schermen en de berichten over Heracles die over het internet schieten. De wereld draait te midden van nieuwtjes, geruchten, bezoekjes en telefoontjes gewoon door. Spelers trainen, eten, rusten. Ze waren even verrast door het vertrek van assistent-trainer Hendrie Krüzen naar Tel Aviv, namen afscheid en vervolgden hun weg. Tannane lijkt volstrekt kalm onder alle aandacht en onzekerheid. Meer kan hij ook niet doen. Wout Weghorst nam een andere beslissing, hij is klaar met wachten op Cardiff en heeft dat de club uit Wales donderdag ook laten weten. Dapper besluit, zaak gesloten.

Spel van onderhandelen
Hoogma vindt het mooi om mee te maken, het spel van onderhandelen, het steeds scherp moeten zijn. En geef hem eens ongelijk, het is weer eens wat anders dan de volstrekte stilte die de ploeg amper een jaar nog maar vergezelde. Destijds bungelde Heracles onderaan in de eredivisie, het degradatiegevaar was nog lang niet geweken. En dat terwijl het stadion werd verbouwd. Wekelijks meldden zich iets meer dan een handjevol scouts tijdens wedstrijden. Nu zijn de 25 gereserveerde plekken op de tribune in Almelo elke wedstrijd bezet.

Compliment
De vierde plek en je telt wel mee, je wordt gevolgd, bewonderd en de kans is dus ook een stuk groter dat je wordt beroofd van je beste spelers. Dat is ergens ook de tragiek van de nieuwe status en zonde voor het team, maar meteen een heel groot compliment voor de club en bijzonder goed voor de financiën. In Almelo blijven ze er zoals altijd rustig onder. Geen paniek toen, geen paniek nu. Maar het is bijzonder om te zien hoe snel het kan gaan; het circus voetbal zit vol mooie verrassingen.

Fardau Wagenaar