Volledig scherm
foto Emiel Muijderman

Hippe kijkdoos op de campus van Roombeek

ENSCHEDE - Opvallen in Roombeek: dat is al een prestatie op zich. Het nieuwe kantoor van Present Media, een van de eerste panden op de nieuwe creatieve campus CeeCee, doet dat. Wie een wandeling maakt door de wijk kan er niet omheen. Zelfs tussen de grote gebouwen in de directe omgeving blijft het met gemak overeind.

Moderne vormgeving en tegelijk een grote mate van ambachtelijkheid gaan hier hand in hand en leveren een gebouw op dat toch weer een aardige aanvulling is op het rijke architectonische palet van de wijk.

Op zichzelf is het al bijzonder dat er midden in Roombeek plek is ingeruimd voor bedrijven. Op de combinatie van wonen met bedrijvigheid rustte in de Nederland lang een taboe. Woonwijken en bedrijfsterreinen, het zijn totaal verschillende zaken. In een nieuwbouwwijk woon je nog maar zelden naast een winkel of werkplaats, op een bedrijventerrein vind je nog maar zelden huizen.

Tekenend voor de bijzondere opzet van de Enschedese wijk is de keuze om te breken met deze in Nederland zo typerende monocultuur. Zoals in het verleden van dit gebied wonen en werken werden gecombineerd, gebeurt dat ook in de nieuwe wijk die na de vuurwerkramp is verrezen. In Roombeek vind je woningen in verschillende vormen, winkels, culturele voorzieningen en nu dus ook bedrijven. Op de creatieve campus, ook wel CeeCee genoemd, liggen ze straks in een klein gebied bij elkaar. Als een kloppend hart van alle bedrijvigheid en creativiteit die in de wijk is verstopt en waarbij disciplines als design, ICT, reclame en media de boventoon voeren.

Ook Present Media houdt zich bezig met internet en de digitale wereld. Het hippe karakter van het bedrijf weerspiegelt zich in de vormgeving van het gebouw. Die is speels en vernieuwend, al was het maar door de twee grote kubussen die het beeld van het pand zo sterk bepalen.

Elke kubus bestaat uit een reeks kleine vensters, beeldschermen die het gebouw van binnen op bijna elke plek met de buitenwereld verbinden. Ook die binnenwereld is trouwens zo eigentijds als maar kan: grote, transparante ruimtes waarin het woord werkplek iets lijkt uit een heel ver verleden.

Theo Rooijakkers en Paddy Tomesen uit Amsterdam waren de architecten. Hun handelsmerk, het combineren van moderne en traditionele elementen, vertaalt zich bij uitstek in dit gebouw. Het is ontworpen vanuit een hele nieuwe visie op werken, maar is tegelijk gemaakt van traditionele materialen als baksteen en hout en vertoont ingenieus metselwerk dat zichtbaar het resultaat is van echt handwerk. Ook de aanwezigheid van het groene binnenplein aan de voorkant (ontwerp: Piet Oudolf) is een staaltje ambachtelijkheid dat je eerder verwacht in het buitengebied dan in de binnenstad.

Present Media is een van de eerste gebouwen op het CeeCee-terrein. Het ligt er nog enigszins eenzaam bij, samen met het naburige pand van Say Yeah Media Motion, dat met z’n grote zwarte bedrijfshal net iets te weinig afstand houdt.

Absoluut paradepaardje is de monumentale trap die aan de voorkant van het gebouw omhoog loopt en via een terras met picknicktafel uiteindelijk terechtkomt in het zogeheten ‘Kraaijennest’, een moderne brainstormruimte met het effect van een kapel en in ieder geval een van de mooiste uitzichtpunten van Roombeek.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement