Foto: Lenneke Veerbeek
Volledig scherm
Foto: Lenneke Veerbeek

Hoog bezoek in de keet

HOLTEN - Niels Schulte (18) en Stefan Pekkeriet (17) staan deze donderdagochtend toch ietwat zenuwachtig achter de bar van hun keet in Holten. Niet geheel verwonderlijk, want de twee kameraden hebben hoog bezoek in de keet.

Burgemeester Bort Koelewijn en Henk Nijen Twilhaar van de gemeente Rijssen-Holten, twee agenten, een medewerker van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en twee afgezanten van het ministerie van Binnenlandse Zaken bekijken de keet die op de hoek van de Evertjesweg en de Langstraat staat.

Aanleiding voor het bezoek is het 'ketenbeleid' van Rijssen-Holten, een van de weinige gemeenten in Nederland die contracten afsluiten met de jongeren die de keet gebruiken.

De gasten willen met eigen ogen zien wat de resultaten van deze aanpak zijn, al betekent dit wel dat de bezoekers met hun maatpakken en naaldhakken over een modderig pad moeten lopen.

Burgemeester Koelewijn breekt het ijs door te wijzen op een bierkan die tot de rand toe is gevuld met dopjes van bierflesjes. "Jullie verzamelen zo te zien dopjes?" "Ja", bevestigt Niels. "Hier in de buurt wordt een oudijzeractie gehouden en alle kleine beetjes helpen, nietwaar?"

De vragen van de bezoekers aan de twee jongemannen gaan al gauw over het drankgebruik onder de jongeren. Stefan stelt de gasten direct gerust. "Doordeweeks zijn we hier nooit en op vrijdagavond drinken we niet veel. Als we hier een hele avond zitten, houdt het bij vijf biertjes wel op."

"En áls iemand te veel heeft gedronken, brengen we hem veilig thuis", vult Niels aan.

"We hebben ook fris voor degenen die met de auto zijn." Als bewijs zet hij twee flessen frisdrank op de bar. "Het zijn wel de goedkopere merken, want het moet natuurlijk wel leuk blijven."

De bestuurders zijn na een kwartier wel door hun vragen heen en zetten koers naar de volgende keet: Place to be, ook aan de Langstraat. Voordat het zevental weer in de politiebus stapt, legt Jan Hanssen van het ministerie nog eens de reden van het bezoek uit. "De regering maakt zich zorgen over het alcoholgebruik en de brandveiligheid in deze keten. Daarom zijn we tegen gedogen en willen we strenge regels." Collega Saskia Dijkstra vult aan: "Het is eigenlijk heel simpel: het ministerie is per definitie tegen keten. Daarom hebben we alle gemeenten een brief gestuurd waarin we hen oproepen om daar mee bezig te gaan. Ook wilden we zien wat er in deze regio al wordt gedaan op dit gebied. Er zijn weinig gemeenten die überhaupt een ketenbeleid hebben en het wordt even afwachten wat de uitwerking zal zijn van dit beleid van Rijssen-Holten. Maar we wilden dit met eigen ogen zien."

Overigens voldoen nog niet alle keten in Rijssen-Holten al aan de regels. In totaal zijn er zeventien keten en negen daarvan hebben een overeenkomst getekend.

De jongeren van twee keten hebben aangegeven dat zij dat ook niet zullen doen. Volgens burgemeester Koelewijn gaan die twee gebouwen een voorspelbare toekomst tegemoet: "Die worden gesloten."

De jongeren van de resterende zes keten is inmiddels gevraagd om de overeenkomst in te leveren. Daar is het wachten nu op.