Volledig scherm

Hoosbuien en onweer laten op zich wachten in Twente

ENSCHEDE - Terwijl in de Randstad de nattigheid afneemt, krijgen het oosten en zuidoosten van het land de komende uren te maken met plens- en onweersbuien die wateroverlast kunnen veroorzaken.

Volgens een meteoroloog van Weeronline komt vanuit midden-België een buiengebied richting het oosten van Nederland, die om 16.00 uur vrijwel de gehele oostgrens bedekt. Dit blijkt overigens niet uit de beelden van de 3-uurs verwachting van Buienradar. Daar zijn enkel wat wolkjes op te zien om 16:00 uur.

Verschil
De verschillen zijn volgens Buienradar te verklaren door de twee weermodellen die er worden gebruikt. De 24-uurs verwachtingen worden om de 6 uur geüpdatet op basis van een weermodel, en de 3-uurs radarbeelden zijn gebaseerd op de huidige regenval waar het verloop van wordt berekend. Het 3-uurs model is over het algemeen een stuk betrouwbaarder.

Zie hieronder het verschil tussen de twee radarbeelden op Buienradar om 16:00 uur.

Avondspits
In het westen van het land lijkt het ergste voorbij, maar vanuit het noorden van Frankrijk stroomt zeer warme lucht het land binnen waardoor er in de loop van de middag toch weer zware buien kunnen vallen. Mogelijk gaat dat gebeuren tijdens de avondspits. De VID verwacht een zware avond op de wegen. Pas in de nacht zullen de meeste buien verdwijnen.

Code geel
De KNMI heeft code geel afgegeven voor het midden én oosten van Nederland. Voor het westen geldt nog altijd code oranje. De Randstad werd vanmorgen hevig getroffen door regen en onweer, met een miljoenenschade tot gevolg.

Widget door Weerplaza

Volledig scherm
Een vrouw werd met haar scooter tijdens het noodweer op de Wichard van Pontlaan in Arnhem op 30 mei. © Timo Bouman/Persbureau Heitink