Volledig scherm
© ANP

‘Houd kattenluikjes dicht, voor je het weet heb je een boete’

ALMELO – Een kat die door een kat­tenluikje naar buiten glipt en een muisje pakt kan de eigenaar met een flinke boete opzadelen. Hoe ver moet een baasje gaan om niet het haasje te worden?

Aanleiding
In maart vorig jaar laat de Ensche­dese B. haar hond uit in het bui­tengebied van de stad. Op een on­bewaakt moment loopt haar Hon­gaarse vizsla, een afgerichte jacht­hond, een weiland in en begint daar te graven. Een natuurliefheb­ber met opsporingsbevoegdheid (boa) staat aan de andere kant van het weiland foto’s te maken en legt het tafereel vast. Als B. op haar lokfluitje blaast komt de hond direct naar haar toe, met een konijntje in de bek.

De vrouw lijnt haar hond aan en loopt terug naar haar auto, waar de fotografe op haar wacht. Die vertelt haar dat ze in overtreding is. B. kapt het gesprek af, maar krijgt enkele weken later een boe­te van 215 euro op de deurmat. Daartegen gaat ze in beroep, naar eigen zeggen omdat ze die als alleenstaande moeder in de bij­stand niet kan betalen. Maandag kwam de zaak voor de rechter.

Rechtszaak Op de rechtbank in Almelo krijgt B. van de officier van justitie te horen dat het toezicht op de hond haar verantwoordelijkheid is, wat er ook gebeurt. Dus ook als de hond zijn instinct volgt en een ko­nijntje pakt. Advocate Desirée Greven vindt dat te ver gaan. „Op kantoor hebben we wel even om deze zaak moeten lachen. Moeten mensen hiervoor echt bij de rech­ter komen?” Volgens de raads­vrouw is er in dit geval geen spra­ke van het in gevaar brengen van wilde dieren. Er zijn immers veel wilde konijnen. Ook was de hond volgens de advocate wel onder controle, omdat hij meteen terug­kwam toen haar cliënte op het hondenfluitje blies. Politierechter Teekman oordeelt anders: wie een jachthond heeft moet rekening houden met de mogelijkheid dat andere dieren ge­vaar lopen. Ze veroordeelt B., maar past wel de hoogte van de boete aan. De Enschedese moet 100 euro betalen, de resterende 115 euro wordt omgezet in een voorwaardelijke straf.

Consequenties Volgens advocate Greven kan de uitspraak, hoe klein het vergrijp ook mag lijken, voor dierenbezit­ters grote gevolgen hebben. „Als je een kat hebt mag je het katten­luikje in de deur wel dichthou­den. Stel je voor dat de kat naar buiten loopt en daar een vogeltje pakt. Dan moet je maar geluk heb­ben dat er niemand is die een foto maakt en aangifte doet.” Hetzelfde geldt volgens Greven voor hondenbezitters. Die kunnen hun viervoeter nauwelijks nog vrij laten rondlopen. Het is voor een veroordeling overi­gens niet eens nodig dat er een wild dier wordt gedood. Ook het vangen of verwonden van een wild dier is genoeg voor een boe­te. Wel is natuurlijk van belang dat er bewijsmateriaal wordt verza­meld, zoals in dit geval door een buitengewoon opsporingsambte­naar die in haar vrije tijd natuurfo­to’s maakt.