Hunkertukker terug naar het geluk

ENSCHEDE - Werk en gezin weerhouden hunkertukkers van terugkeer naar hun geboortegrond. Maar wie echt wil, komt terug om gelukkig te zijn in Twente.

In Twente is het gevoel bij de regio groot. Op Zuid-Limburgers na zijn Twentenaren het meest honkvast blijkt uit onderzoek van het Meertens Instituut. Van 79 procent van de inwoners woonden grootouders ook in Twente.

Volgens hoogleraar Gert-Jan Hospers zorgt de binding met Twente er voor dat veel vertrokken Twentenaren weer terugverhuizen naar hun geboortestreek. Hoeveel van hen dat doen is niet precies te zeggen. "Daar is nog geen onderzoek naar gedaan", aldus Hospers.

Hij heeft zelf populair wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hunkertukkers ('de term heb ik niet zelf bedacht, die was er ineens en paste perfect bij wat ik bedoel', zegt Hospers), zonder harde getallen. "Maar feit blijft dat Twentenaren een sterke binding voelen met hun regio, ook als ze er niet meer wonen."

Een groot deel van hen hunkert naar Twente, verlangt naar een terugkeer. De één maakt de stap echt, voor de ander blijft het bij hunkeren. Een terugkeer is niet altijd makkelijk. En moet niet onderschat worden, zegt Hospers. "De regio is veranderd als je terugkomt. En jij bent zelf veranderd als je een tijd ergens anders hebt gewoond."

Werk en gezin zijn de aspecten die de meeste hunkertukkers tegenhouden. De banen liggen niet voor het oprapen. Terwijl de regio smacht naar hoogopgeleide jonge mensen.

Voor de Stichting Regiobranding Twente vormen de hunkertukkers een belangrijke doelgroep. Al spreekt projectleider Jan Noltes liever van 'mensen met Twente in hun DNA'. "Er is niet altijd sprake van heimwee. Soms weten talentvolle mensen die hier gewoond of gestudeerd hebben niet dat Twente veel goede banen en bedrijven kent."

De stichting vertelt via Twente.com en sociale media succesvolle verhalen van talentvolle Twentenaren. Daarnaast is er een eigen vacaturebank. "Zo hopen we met name technologisch talent hier te krijgen." Volgens Noltes belangrijk voor de toekomst van de regio. "Voor de vitaliteit van Twente moet het bedrijfsleven aantrekkelijk blijven."

Namens Regiobranding Twente begeleidt het Career Center Twente de geïnteresseerde hoogopgeleiden naar een baan en een woonplaats. Voor mensen met Twente in hun DNA is dat stukken gemakkelijker, stelt interim-manager Marianne Stevelink. "Zij hebben al een band, kennen de sfeer en weten wat ze van het leven hier kunnen verwachten."

Werk is belangrijk, maar gevoel speelt ook een grote rol. Het plekeffect noemt Hospers dat. Hij heeft er het boek 'Geografie en gevoel: wat plekken met ons doen' over geschreven dat op 1 november uit komt. "Het is een aanval op alle ranglijstjes die er gemaakt worden. Een onderzoeker kan jouw regio saai vinden of lelijk. Misschien zijn er niet genoeg winkels of is er geen historie. Maar zelfs de lelijkste plek kan bijzonder zijn voor iemand. Daar willen mensen wonen en zijn ze domweg gelukkig. Daarom komen mensen die echt terugwillen naar Twente toch wel. Ze laten zich niet weerhouden om daar te wonen waar zij gelukkig kunnen zijn."