Volledig scherm
Illustratie: Gezienus Bruining

Illegaal nept Twentse ouderen met 500 euro-biljet uit folder

ALMELO/ENSCHEDE/NIJVERDAL - Maurizio M. stond deze vrijdag voor de rechtbank in Almelo. De Italiaanse illegaal kiest er bewust voor om kwetsbare ouderen op te lichten. Zo gebruikt hij een plaatje van een 500 euro-biljet om geld los te praten. Justitie wil hem 4 jaar opsluiten.

Opeens staat er een kale man aan de deur bij een 77-jarige Enschedeër. Of deze 500 euro kan wisselen. De bezoeker, die in één streep de woonkamer inloopt, laat snel het 'biljet' zien. Het ontgaat de bewoner dat hij wappert met een folder van de Vriendenloterij. De man heeft eerst de 135 euro uit de portemonnee van de senior nodig om te wisselen. Zijn babbel werkt.

Zoon
Als de zoon van de oudere Enschedeër opeens de kamer binnenkomt en de bezoeker aanspreekt, wordt hij op de wang geslagen en ontstaat een worsteling. Er sneuvelt glaswerk. De vermeende geldwisselaar vlucht, maar wordt dezelfde dag - 15 juni - opgepakt. Hij is Maurizio M. (56), een illegaal uit Italië die hier celstraffen tot vier jaar uitzat. Hij is twee keer uitgezet (2011 en 2015), maar keert steeds terug. ,,Ik heb daar niemand, mijn dochter en kleinkinderen wonen hier'', zegt hij nu tegen drie Almelose rechters.

Bewust
Hij kiest zijn slachtoffers bewust: kwetsbare, goedgelovige ouderen. Hij belt aan, vertelt de vaste smoes dat zijn vrouw in het ziekenhuis ligt en vraagt geld. Als onverhoopt jongere mensen opendoen, vraagt hij de weg en verdwijnt. Geld dat hij lospraat gaat op aan opium en cocaïne.

Bankpas en pincode
Zo meldt hij zich 20 en 21 maart bij een 93-jarige vrouw in Nijverdal. Ze geeft hem in goed vertrouwen 100 euro mee. Daags erna krijgt hij haar bankpas en pincode. Hij pint 300 euro. Bij terugkeer treft hij de dochter van de hoogbejaarde Nijverdalse en geeft 150 euro en het geleende pasje terug.

Schaamte
Hij schaamt zich, zegt Maurizio. Als rechter Sylvia Taalman vraagt hoe oprecht die schaamte is, wijzend op zijn lijvige strafblad vol oplichtingspraktijken, komt hij eerlijk over. ,,Als ik een tijdje clean ben, voel ik dit echt. Drugs maken me blind.''
Het Openbaar Ministerie eist 4 jaar cel en uitzetting als ongewenst vreemdeling. Voor EU-burgers is dat laatste lastiger, maar wijzend op z'n strafblad vindt de officier van justitie dat Maurizio M. een gevaar voor de samenleving is.

Vonnis: 9 september.