Volledig scherm

In beeld | Winkelleegstand in Twente

ENSCHEDE/HENGELO/ALMELO - Hengelo en Almelo vrezen de concurrentie van winkelstad Enschede. Maar het echte gevaar komt van plaatsen als Wierden en Goor. Die gaan met hun Blokker, Action en Hema steeds meer lijken op de uitgeklede stadscentra van de tweede en de derde stad van Twente. En je hoeft er lekker geen parkeergeld te betalen.

Abel Malschaert (26) onderzocht voor zijn masterstudie aan de Universiteit van Utrecht hoe het winkellandschap in Twente in elkaar zit. Hij bestudeerde cijfers en onderzoeken en sprak met Twentse betrokkenen. Zijn wetenschappelijk onderbouwde conclusies zijn pijnlijk, maar glashelder: er is in Twente slechts plaats voor één echte winkelstad, en dat is Enschede. Alle pogingen om Hengelo en Almelo dezelfde rol toe te wijzen, leiden alleen maar tot verspilling van tijd en geld.

Foto's leegstand winkelpanden
Fotograaf Carlo ter Ellen trok deze week twee uur lang met een camera door de binnensteden van Almelo, Hengelo en Oldenzaal. Het kostte hem geen moeite om in die tijd 85 lege etalages te fotograferen, waarvan een aantal op deze pagina te vinden zijn. Met name zijn wandeling door Almelo ervoer Ter Ellen als opmerkelijk. De donkere gaten in de winkelstraten waren 'daar nauwelijks te tellen'.