Volledig scherm
Het bureau in Enschede, waar alles zich zou hebben afgespeeld © Toma Tudor

In Enschede opgepakte agent: ‘Ik was niet beledigend, agressief of intimiderend’

ENSCHEDE - Politieman Anis Raiss (29) heeft er groot vertrouwen in dat het onderzoek naar wat hem is overkomen naar behoren wordt uitgevoerd en dat de rechter zich uiteindelijk over de zaak zal buigen.

Raiss (29) deed, zoals donderdag gemeld, aangifte tegen collega’s van de politie Twente wegens belediging, bedreiging, mishandeling, vrijheidsberoving en ambtsmisbruik. Zijn allochtone uiterlijk – Raiss is van Marokkaanse komaf - zou bij het incident, dat zich in mei voordeed in het hoofdbureau van politie in Enschede, een rol hebben gespeeld.

„Natuurlijk wil ik terugkeren bij de politie”, zegt hoofdagent Raiss, die voorlopig niet in staat is te werken. „Ik heb vertrouwen in het interne onderzoek dat nu plaatsvindt en in de rechtsstaat. De politie zal uiteindelijk een schonere en betere organisatie worden als er wordt opgetreden tegen medewerkers die zich misdragen en discrimineren, zoals in Enschede is gebeurd.”

Aangifte
Raiss, die opgroeide in Enschede en werk bij de politie Amsterdam, zou tijdens een felle discussie met twee politiemedewerksters, een brigadier en een inspecteur zijn beledigd en mishandeld. Die discussie ontstond nadat Raiss met zijn vader en jongere broer naar het politiebureau was gegaan, omdat zijn broer er aangifte wilde doen van oplichting.

Raiss vroeg de twee politiemedewerksters waarom ze de aangifte niet wilden opnemen, terwijl daarvoor toch een afspraak was gemaakt. Hij gaf naar eigen zeggen aan zelf bij de nationale politie te werken, maar zijn legitimatie niet bij zich te hebben. “Ik heb herhaaldelijk mijn achternaam opgegeven en gevraagd mijn functieprofiel er bij te pakken. Daar staat ook mijn foto bij.”

Geen brood
In de discussie die volgde beet een brigadier hem toe, dat hij er niet uitzag als politieagent en waarschijnlijk net als zijn vader bij de schoonmaakdienst van de politie zou werken. Uiteindelijk werd Raiss door een inspecteur vastgegrepen, waarbij hij zijn pols blesseerde en zijn kleding scheurde. Hij werd vervolgens een nacht vastgezet in het cellencomplex in Deventer. “Daar vroeg ik de arrestantenverzorger om een boterham, waarop deze cynisch antwoordde: Ja, brood heb ik wel, maar dat heeft mijn vrouw gesmeerd en dat krijg je niet. Waarna hij de deur dichtsmeet.”

Videobeelden
Hij kreeg zijn dienstwapen terug nadat de videobeelden waren bekeken, die in de hal van het politiebureau waren gemaakt. „Gelukkig nemen de camera’s die in het bureau in Enschede hangen niet alleen de beelden op, maar ook het geluid. Wat er allemaal is gezegd en geroepen, is redelijk goed te volgen.”

Maar heeft hij dan zelf niets fout gedaan? Anis Raiss: „Natuurlijk heb ik er uit irritatie wat van gezegd toen de baliemedewerksters niet wilden helpen, maar ik was niet beledigend, intimiderend, of agressief.”

Terugkeer
Nee, hij is niet bang dat de aangifte tegen collega-politiemensen zijn terugkeer zal bemoeilijken, zegt Raiss. “Als ik serieus genomen wordt, zal de politieorganisatie schoner worden en aan mijn terugkeer in een schonere organisaties is niets moeilijks. Ik heb veel positieve reacties gehad van collega’s van de politie Amsterdam. Kijk, als er niets met mijn aangifte wordt gedaan, dan wil ik zelf niet terugkeren. Ik zou mij niet kunnen identificeren met een organisatie die dit soort gedrag negeert.”