Volledig scherm
© Marie-Thérèse Kierkels/Beeld Werkt

Incidenten minderjarige vluchtelingen in Twente: 'Het zijn ook gewoon jongeren'

NIJVERDAL/OLDENZAAL - Afgelopen weken waren er incidenten met minderjarige asielzoekers. In een Nijverdalse opvang werd een dekbed in brand gestoken en ook in azc Almelo werd brand gesticht. Naar nu blijkt ging het ook in Oldenzaal eind vorig jaar een keer mis. In alle gevallen betrof het minderjarige jongens. Ze komen uit Eritrea, Afghanistan of Syrie en wonen in kleine groepjes in een huurwoning of in een groter opvangtehuis. Maar ze hebben een ding gemeen: "Het zijn ontheemde jongeren. Kinderen met frustraties", typeren gemeentebestuurders en omwonenden van opvanglocaties.

Begin december is in Oldenzaal een jonge raddraaier uit Syrië de deur gewezen. "We tolereerden zijn gedrag niet langer. Dan moet je denken aan agressief gedrag en geluidsoverlast'', zegt wethouder Rob Christenhusz. In Oldenzaal zijn in totaal achttien jongeren naar herkomst (Somalie, Syrie en Eritrea) verdeeld over vier huurhuizen. Ze wonen verspreid over verschillende wijken. "Juist vanwege de groepsdynamiek, die bij veel jongeren op dezelfde plek anders is en eerder kan leiden tot problemen. Dat was tenminste onze inschatting." Christenhusz heeft de indruk dat de groep alleenstaande, minderjarige asielzoekers uit Eritrea meer aandacht vraagt dan andere groepen "Je ziet meer aanpassingsproblemen. Ze vragen meer begeleiding. Dat komt wellicht door hun achtergrond. Ze komen veelal van het platteland en hebben meestal weinig opleiding gehad. Jongeren uit Syrië komen uit een oorlogssituatie, hebben al veel meegemaakt, maar zijn over het algemeen beter geschoold." Ondanks het incident vorig jaar zegt Christenhusz dat hem momenteel weinig signalen bereiken over overlast door de jongeren.

Geen verband
In Nijverdal zien ze geen verband tussen de problemen en de omvang van een opvanglocatie. Er wonen negentien jongeren (negen Syrisch, negen Eritrees en een Afghaan) in een voormalige jeugdherberg. Wethouder Anja den Dolder pleitte aanvankelijk voor kleinschalige opvang, maar ging februari vorig jaar toch akkoord met huisvesting op één locatie. "Trias Jeugdzorg mocht zelf een plek zoeken. Voor de drie jongens die zijn overgeplaatst, mogen wat ons betreft drie anderen terug komen.''

Kinderen
In Nijverdal is er compassie met de jongeren. Een buurtbewoner "Ach, het wordt veel te veel opgeblazen. Het zijn gewoon jongeren. Ze zitten in een vreemd land, spreken de taal niet en ze vervelen zich dood.'' In Oldenzaal klinkt. "Ik heb wel met ze te doen. In hun thuisland worden ze misschien als volwassen beschouwd, maar voor mij zijn het nog kinderen. Kinderen met frustraties. Ik heb het idee dat ze een verkeerd beeld hebben van Nederland. Ze denken dat alles hier voor hen geregeld wordt. Dat is natuurlijk niet zo."