Volledig scherm
© Robin Hilberink

Jeroen Dubbeldam rijdt nu met een andere focus

MAASTRICHT - Tijdens Jumping Maastricht eindigde Jeroen Dubbeldam met Zenith op de vierde plek, waar hij niet ontevreden over was. Ook heeft de Weerselose springruiter nog geen concreet zicht op een nieuw paard.

Met een vierde plek viel je zondag buiten het podium. Een teleurstelling?
Dubbeldam: „Nee. De manier waarop er is gesprongen geeft wel voldoening. Dat is het rare van onze sport. Je hoeft niet altijd te winnen om ergens een goed gevoel aan over te houden. Ik heb geprobeerd wat dingen te testen en wilde aanvoelen wat dat met het paard deed. Dat was dan weliswaar niet genoeg voor de winst, maar ik ben er wel tevreden mee."

Is een vierde plek niet mooier dan winnen, aangezien de kans dan groter was geweest dat Zenith wordt verkocht?
„Als ik de Grote Prijs had gewonnen, was die kans misschien groter geweest. Maar zou ik daarom niet mijn best moeten doen? Zo werkt het niet. Je probeert altijd een maximale prestatie te halen. Dat geldt ook voor deze situatie.”

Je rijdt nu wekelijks met een paard, terwijl je weet dat het waarschijnlijk wordt verkocht. Gaat dat niet ten koste van je concentratie?
„Het heeft wel invloed, maar ik kan dat uitschakelen. Je hebt focus nodig. Die is er nu nog steeds, maar het is een andere focus dan dat ik gewend ben. Normaal werk ik op een lange termijn. In de winter focus ik me al op de zomer. Nu leef ik meer van wedstrijd tot wedstrijd."

Heeft die onzekerheid ook invloed op je ontwikkeling als springruiter?
„Nee. Daar is, ondanks de situatie, niets aan veranderd. Ik ben gewoon bezig met Zenith, net als eerder.”

Heb je al zicht op een nieuw paard, mocht Zenith snel worden verkocht?
„Er staat een aantal jonge paarden op stal. De vraag is of er een bij zit die uiteindelijk zo goed als Zenith kan worden. Ook is het de vraag of paarden de handel in gaan of op stal blijven. Er zijn paarden met potentie op stal. Misschien wel met potentie om beter te worden dan Zenith. Maar net zo belangrijk als potentie is de klik tussen paard en ruiter. Er is nu geen sprake van een opvolger, stel dat Zenith morgen wordt verkocht."