Volledig scherm
© ANP

Jorien ter Mors stopt met shorttrack

ENSCHEDE - Jorien ter Mors stopt met haar individuele shorttrackcarrière. Tot afgelopen weekeinde bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Salt Lake City combineerde de Enschedese twee schaatsdisciplines, maar vanaf nu richt zij zich volledig op langebaan.

,,Ik mis het gevoel en de drive”, zegt Ter Mors. Dat gevoel speelt al zeven weken. ,,Ik was aan het knokken en vechten, maar dat gevoel voor de wedstrijdsport dat ik bij shorttrack altijd gehad heb is er niet meer.” Zo stond ze in Salt Lake City aan de start van de 500 meter en dacht: ,,What the F! Moet ik nu met vijf man op een lijn vechten wie als eerste bij de bocht is? Dat wil ik helemaal niet meer.”

Vanaf het begin van haar entree in de langebaanwereld rond 2012 zeiden veel schaatskenners al dat Ter Mors beter uit de voeten kwam op de 400 meter baan. Ter Mors is lang en daardoor minder behendig dan de meeste shorttrackers. Zelf zei Ter Mors altijd dat ze zich goed voelde in het shorttrack en dat ze daardoor zweerde bij de combinatie.

2018
,,Ik dacht ook altijd dat ik pas na 2018 een nieuw traject in zou gaan. Dat ik pas daarna zou kiezen voor een volledige langebaancarrière. Ik had altijd als doel de beste van de wereld te zijn in het shorttrack. Maar dat doel raakt steeds verder weg.” Shorttrack is namelijk een vrij jonge sport, die qua tactiek blijft door ontwikkelen. Voor Ter Mors, die de laatste jaren door de combinatie met langebaan vaak wereldbekerwedstrijden moest overslaan, was dat lastiger. ,,Dan blijf ik vooral technisch verbeteren, maar op tactiek ging ik er alleen maar op achteruit.

,,Ik kan nog steeds hele snelle rondjes schaatsen, maar dat komt niet uit de verf in de wedstrijd. Ik ben een schaatser, geen shorttracker.” Ze vergelijkt het met een liefde die twaalf jaar duurde en nu over is. ,,Dat voelt dus wel rot.” Wel hoopt ze de samenwerking met shorttrackbondscoach Jeroen Otter voort te zetten. Al moeten de gesprekken daarover met de bond nog plaatsvinden.

Aflossingsploeg
Ter Mors wil nog wel actief blijven in de aflossingsploeg. Ze hoopt sowieso bij de WK in Ahoy begin 2017 aan de start te staan, maar heeft in haar achterhoofd ook nog een deelname aan de Olympische Spelen van 2018. ,,We hebben nu zo’n sterke ploeg staan, dit is een once in a lifetime kans. Bovendien is het racen bij de aflossing anders dan bij het individuele shorttrack.”