Volledig scherm
© Thinkstock / Getty Images

Kerkbezoek Overijssel het hoogst van Nederland

ENSCHEDE- Van alle provincies in Nederland gaan de mensen in Overijssel het meest regelmatig naar de religieuze diensten. Een kwart van de bevolking gaat nog regelmatig, minstens een keer per maand naar de kerk, moskee of synagoge.

Tussen 2010 en 2013 daalde de ‘kerkelijkheid’ van de inwoners van Overijssel licht: van 61 procent van de volwassenen naar 57 procent. De gemeente Holten/Rijssen staat op de zevende plaats van de lijst met het hoogste aantal kerkgangers in Nederland met een percentage van 53,2. Dat blijkt uit de religieuze kaart van Nederland die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week heeft gepresenteerd.

Bezoek religieuze diensten
De CBS-cijfers over de ‘kerkelijkheid’ zeggen echter weinig over het aantal bezoeken aan religieuze diensten. Dat ligt aanzienlijk lager: 15,1 procent van de Overijsselaren gaat minstens één keer per week naar de kerk, moskee of synagoge, 5,5 procent twee tot drie keer per maand, 3,9 procent één keer per maand, 7,3 procent minder dan één keer per maand en 68,3 procent zelden of nooit.

Verdeling godsdiensten
Van de inwoners van Overijssel zegt 43,3 procent geen godsdienst te hebben, is 22,6 procent katholiek, 10,9 procent hervormd, 7,0 procent gereformeerd en behoort 6,9 procent tot de protestantse kerk in Nederland. En van de Overijsselse bevolking is 3,0 procent moslim, 0 procent joods, 0,4 procent hindoe, 0,2 procent boeddhist en heeft 5,6 procent een andere levensbeschouwing.

CBS
De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de periode 2010-2013 zijn gerangschikt niet per regio, zoals Twente en de Achterhoek, maar per provincie en gemeente.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement