Volledig scherm
Fardau Wagenaar © Emiel Muijderman

Koffiejuf moet blijven, de trainer moet eruit

De trainer van FC Twente moet er volgens de supporters uit en de koffiejuffrouw moet juist blijven. De trainer doet intussen zelf nog een poging om de koffiejuffrouw te behouden en laat weten er volgend seizoen nog gewoon te zijn.

Hij gaat dus niet weg. Of toch wel? Het zijn bizarre weken in Enschede en voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de ellende die de trotse voetbalclub teistert.

Potsierlijk
Daarom is het ook nogal potsierlijk dat het team zich te midden van de brandstapels richt op het redden van de koffiejuffrouw. Let wel: zij is er altijd. Net als haar voorgangster, die ondanks een schamel loon niets te veel vond. Ze verzorgen het eten, weten wie wat lekker vindt en hoe de trainer zijn koffie drinkt. Ze verdienen hun baan, ze zijn onderdeel van de club, maar dat zijn al die anderen die nu geen baan meer hebben toch ook?

Inzamelingsactie
Een inzamelingsactie om de koffiejuffrouw te behouden: kom op zeg. ‘Het is voor de jongens een enorme mokerslag dat ze weg moet’, zei de trainer afgelopen weekend. Ja voor een deel, maar de meeste tranen die in het spelershome vloeien zijn toch echt pure krokodillentranen. Oh ja, ook al die anderen mensen die ontslagen werden, gingen hun natuurlijk wel aan het hart, lieten sommige spelers weten. Zoals Jan van Staa en Evert Bleuming die overigens al vele jaren langer bij de club werken. Maar zij zorgen niet voor de koffie en de broodjes, zoiets?

Nobel
Als je de koffiejuf financieel wilt steunen, prima, nobel, prachtig! Ren dan met z’n allen naar de pinautomaat en trek een fors bedrag van je vorstelijke rekening af. Of bied samen als ploeg je winstpremie aan haar aan, is ze vast al een stuk mee geholpen of lever gewoon een percentage van je salaris in. Doe het gewoon, lul er niet over dat je het eventueel voornemens bent om haar wellicht bij te staan in deze moeilijke tijden, je doet er zoveel anderen mee tekort. En je komt er zelf ook niet al te best vanaf.

Wankel
En dan Alfred Schreuder, de trainer (en de rest van de staf) die weg moet volgens de supporters, zegt te blijven. Hij nam het voor de koffiejuf op en moet nu hopen dat anderen het alsnog voor hem op gaan nemen. Maar wie moeten dat zijn? Hij moet er ernstig rekening mee houden dat de steun die de clubleiding nu nog voor hem uitspreekt net zo wankel is als de clubliefde die een deel van zijn elftal de afgelopen seizoenen heeft opgebouwd.

Fardau Wagenaar