Volledig scherm
© Christian van der Meij

Konijnenfokkers op hun hoede voor dodelijk virus

BORNE - Stalbezoekjes aan collegafokkers worden afgeblazen, buurkinderen die graag een Vlaamse reus of hangoordwerg willen knuffelen moeten even geduld hebben. En overal worden met dierenartsen afspraken gemaakt voor grootschalige inenting. Konijnenfokkers zijn in opperste staat van waakzaamheid om hun dieren te behoeden voor het genadeloze RHD 2-virus dat al een jaar door Europa waart en talloze konijnen en hazen het leven heeft gekost.

Wat Nederland betreft: het virus heeft tot nu toe vooral in het midden van het land toegeslagen, zo blijkt uit een kaartje van al weer bijna twee maanden geleden van het Universitair Dierkundig Centrum Utrecht. „Ik heb er hier in de omgeving gelukkig nog nauwelijks van gehoord”, zegt konijnenfokker Nico Hammink uit Borne. „Ik heb zelf een open schuur met 30 konijnen, dus die zijn best kwetsbaar. Nee, ik heb ze nog niet laten enten, maar dat gebeurt direct als de dierenarts van vakantie terug is.”

Twaalf konijnen
Jan Meutstege uit Ruurlo heeft het virus wel in zijn stal gehad. „Voor twaalf van mijn konijnen was het helaas te laat”, zegt de konijnenfokker en voorzitter van Oneto, de grootste kleindierenshow in de regio. „Gelukkig zaten er geen heel bijzondere of onvervangbare exemplaren tussen”, zegt Meutstege, die ongeveer 60 andere konijnen tijdig heeft kunnen laten inenten.

De Oneto-voorzitter vindt het verstandig dat er nu duidelijkheid is over vaccinatieplicht voor dieren die op kleindierdagen en -tentoonstellingen bij elkaar worden gebracht. Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) verplicht de deelnemers overigens alleen hun dieren tegen virusvariant RHD 2 in te enten, een spuitje tegen RHD 1 is een vrije keus.

Collectieve inentingen
Veel plaatselijke verenigingen maken afspraken met dierenartsen voor collectieve inentingen, meestal voor 4 euro of 4,50 euro per konijn. Omdat het virus naar alle waarschijnlijkheid nog wel even aanwezig blijft, kan dat bij twee inentingen per dier per jaar voor sommige fokkers flink in de papieren lopen. „Toch hebben de meesten het er graag voor over”, zegt Meutstege, „ik hoor er nog weinig klachten over.”

Tekorten
Nadat KLN begin deze maand tot de entplicht besloot, ontstonden hier en daar tekorten aan vaccin. Veel liefhebbers wilden hun dieren zo snel mogelijk beschermd hebben, wat meestal na een week tot tien dagen na de enting het geval is. „Wij hopen dat er deze week weer voldoende entstof voorradig is om hier collectief te kunnen laten inenten”, zegt Henk Bonke uit Eibergen, die veel succes oogst met zijn hangoordwergen.

Tot het zover is, doet Bonke er alles aan om te voorkomen dat het virus zijn stal bereikt.