Lentebiertest: brouwersgilde vindt Grolsch minst lekker

ENSCHEDE - Wat is het lekkerste lentebiertje? Dat is niet het lentebokbier van Grolsch, althans volgens het Twents Bierbrouwersgilde. Grolsch eindigde op de laatste plaats in een biertest die werd gehouden op initiatief van De Twentsche Courant Tubantia.

Volgens het testpanel, vijf leden van het Twents Bierbrouwersgilde, is Amarillo Sun van brouwerij De Witte Leeuw in Wezep het lekkerste van de zeven soorten lentebieren die uitgebreid werden beoordeeld. De etiketten waren afgeplakt, het panel wist dus niet uit welke merken de test bestond.

Fanatieke amateurbrouwers

De vijf gildeleden zijn zelf stuk voor stuk fanatieke amateurbrouwers en weten precies aan welke criteria een goede lentebier moet voldoen. Ze namen hun taak zeer serieus en proefden niet alleen met de mond, maar ook met de ogen en de neus. Persoonlijke voorkeuren spelen daarbij ook een rol.

Smaken verschillen en over smaakt valt niet te twisten. Maar het is wel opvallend dat de enige vrouw in het gezelschap de voorkeur gaf aan Grolsch. De mannelijke testers gaven deze lentebok allemaal een onvoldoende.

Testpanel

Het testpanel bestond uit Rien Rolf-Timmer (Hengelo, luchtverkeersleider), Frans Bergsma (Borne, gepensioneerd veterinair ambtenaar), Ingo Janssens (Enschede, werkzoekend productontwikkelaar), Frans Kempers (Oldenzaal, gereedschapsmaker) en Eddy Bruning (Enschede, werkzoekend kok).

Hieronder kunt u lezen hoe zij de zeven soorten lentebier beoordeelden.