Lezers klaar voor het perfecte kerstdiner

Met een glas Prosecco werd een toost uitgebracht op de feestdagen. Lezers zijn klaar voor het perfecte kerstdiner.

Tijdens de workshops ging er vanzelfsprekend wel eens iets mis. Glazen sneuvelden, er werd gemorst bij het inschenken van de wijn en de tafel bleek dikwijls verkeerd opgedekt. ‘Helemaal niet erg, want zo kwamen veel gemaakte fouten aan het licht en leerden we hoe het wél moet’, blikt Gonnie Klein Rouweler terug op de serie van vier workshops. Onder de titel ‘Het perfecte diner thuis’ deden 120 abonnees van De Twentsche Courant Tubantia in de afgelopen weken mee aan een leerzame en gezellige middag- of avondsessie onder leiding van etiquette-expert Klein Rouweler en haar dochter Lisette. Ze leerden veel over het opdekken van de tafel.

Vier Twentse toplocaties verleenden gastvrij onderdak, onthaalden de deelnemers met vuurkorven, midwinterhoornblazers, verfijnde amuses, koffie met een lekkernij en een goed glas wijn. Personeel van de restaurants sloofde zich uit.

Waarom je bij aanvang van en diner géén ‘Eet smakelijk !’ zegt, was één van de meest besproken thema’s. ‘Met die opmerking spreek je de hoop uit dat men lekker voor je gekookt heeft’, zegt Gonnie. ‘Het is beter om ‘Geniet er van!’ te zeggen en ná afloop een compliment te geven, dat het lekker was’. Veel vragen over het placeren. Welke gasten zet je waar aan tafel?

‘Kinderen het liefst bij elkaar zetten. Je moet ze vooral bij het gesprek betrekken, anders worden ze vervelend en lopen ze van tafel’.

Waar laat je het servet als je even naar het toilet gaat? ‘Nooit op tafel of over de rugleuning van de stoel!’ , zegt Gonnie. Op de stoel of de linker stoelleuning is beter.

Een kaasplateau als afsluiting? Nee, het echte sluitstuk van het feestdiner is een zoet dessert

Aan heerlijke amuses geen gebrek. Lars van Galen (‘t Lansink), Ronald Bor (Wilmersberg), Michel van Riswijk (Bloemenbeek) en Rob Fiselier (Holtweijde) trakteerden deelnemers aan de workshop op verfijnde lekkernijen.

Opvallend was dat veel jongeren zich inschreven. Onder de deelnemers zelfs een enkele kok, werknemers van restaurants en een stewardess. Ze zijn inmiddels allemaal ‘klaar voor het kerstdiner’.

www.imageconsultancy.nl