Lezers klaar voor het perfecte kerstdiner
Met een glas Prosecco werd een toost uitgebracht op de feestdagen. Lezers zijn klaar voor het perfecte kerstdiner.
Delen per e-mail
Tijdens de workshops ging er vanzelfsprekend wel eens iets mis. Glazen sneuvelden, er werd gemorst bij het inschenken van de wijn en de tafel bleek dikwijls verkeerd opgedekt. ‘Helemaal niet erg, want zo kwamen veel gemaakte fouten aan het licht en leerden we hoe het wél moet’, blikt Gonnie Klein Rouweler terug op de serie van vier workshops. Onder de titel ‘Het perfecte diner thuis’ deden 120 abonnees van De Twentsche Courant Tubantia in de afgelopen weken mee aan een leerzame en gezellige middag- of avondsessie onder leiding van etiquette-expert Klein Rouweler en haar dochter Lisette. Ze leerden veel over het opdekken van de tafel.
Vier Twentse toplocaties verleenden gastvrij onderdak, onthaalden de deelnemers met vuurkorven, midwinterhoornblazers, verfijnde amuses, koffie met een lekkernij en een goed glas wijn. Personeel van de restaurants sloofde zich uit.
Waarom je bij aanvang van en diner géén ‘Eet smakelijk !’ zegt, was één van de meest besproken thema’s. ‘Met die opmerking spreek je de hoop uit dat men lekker voor je gekookt heeft’, zegt Gonnie. ‘Het is beter om ‘Geniet er van!’ te zeggen en ná afloop een compliment te geven, dat het lekker was’. Veel vragen over het placeren. Welke gasten zet je waar aan tafel?
‘Kinderen het liefst bij elkaar zetten. Je moet ze vooral bij het gesprek betrekken, anders worden ze vervelend en lopen ze van tafel’.
Waar laat je het servet als je even naar het toilet gaat? ‘Nooit op tafel of over de rugleuning van de stoel!’ , zegt Gonnie. Op de stoel of de linker stoelleuning is beter.
Een kaasplateau als afsluiting? Nee, het echte sluitstuk van het feestdiner is een zoet dessert
Aan heerlijke amuses geen gebrek. Lars van Galen (‘t Lansink), Ronald Bor (Wilmersberg), Michel van Riswijk (Bloemenbeek) en Rob Fiselier (Holtweijde) trakteerden deelnemers aan de workshop op verfijnde lekkernijen.
Opvallend was dat veel jongeren zich inschreven. Onder de deelnemers zelfs een enkele kok, werknemers van restaurants en een stewardess. Ze zijn inmiddels allemaal ‘klaar voor het kerstdiner’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Uit den ouden doosch: 'Hier passen maar weinig frikandellen in'
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: de zeepklopper. -
Doe mee
Terug naar de sixties
ENSCHEDE - Lange haren, vrijheid, bier drinken, joint roken en languit in het gras naar popmuziek luisteren: eind jaren 60 ontstonden de beatfestivals. Wat zijn uw herinneringen aan Markelo en Lochem? -
Stemmen
Kies het beste lezersmenu van 2017
ENSCHEDE - Wie wordt de opvolger van 't Losse Hoes (Holten), dat volgens de abonnees van De Twentsche Courant Tubantia in 2016 het beste lezersmenu serveerde? -
Hoe de waardevolle gasbel veranderde in The Dutch Disease
Met de gasbel van Slochteren kreeg Nederland een ongeëvenaarde schat in de schoot geworpen, eind jaren ’50. Daardoor zat een hele generatie er warmpjes bij. Anno 2017 resteert de kater. Het geld is op en de Groningers zijn boos. -
Lezersmenu juli 2019: Bistro en Wijnbar BRUUT in Enschede
ENSCHEDE - Bistro en Wijnbar BRUUT in Enschede serveert gerechten uit de Franse keuken, maar zoekt daarin nadrukkelijk contrasten. Verfijnd en rauw. „Zoals Parijs en Berlijn.”
-
Lezersmenu juli 2018: Kosie Food & Drinks in Enschede
Klein, knus en karakteristiek. In een rustige en intieme sfeer is er bij Kosie Food & Drinks alle tijd voor de gast. Het nog jonge restaurant in Enschede serveert in juli uw lezersmenu. -
Stille Generatie
Geen blote rug op het strand in 1924
Zandvoort aan Zee of een weekendje Rome. Elke generatie kent vakantietrends. Waarheen gaat de Stille Generatie met vakantie? -
Lezersmenu december 2018: De Pastorie in Ootmarsum
OOTMARSUM - Restaurant de Pastorie in Ootmarsum hoopt van december een extra feestelijke maand te maken. Het restaurant serveert het lezersmenu. Ook tijdens de kerstdagen.