Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Lijsttrekkers spreken verkiezingsspotjes in voor komst naar UT en Tubantia

Lijsttrekkers komen in verkiezingstijd naar Twente. ‘ Ik trap ‘m an !’ zegt premier Mark Rutte.

Mark Rutte kijkt op zijn klokje. ‘Het is tijd voor Tubantia’. De lijsttrekker van de VVD spoedt zich naar het camerateam van de krant en de Universiteit Twente. ‘ Ho, ho..... ‘ roept brutaaltje Jan Roos. De aanvoerder van de partij Voor Nederland (VNL) spreekt juist een promofilmpje in met de tekst ‘Doo-t hennig an’. De nieuwkomer gebaart Rutte dat hij moet wachten op zijn beurt. ‘De premierbonus geldt hier niet’.

Het is duwen en trekken in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Tientallen journalisten, fotografen en cameralieden verdringen zich om de achttien politici, die de StemWijzer gaan invullen. Het is een rituele dans voorafgaande aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Wie alle vragen invult krijgt een stemadvies. ‘Ik hoop dat ik bij mijn eigen partij uitkom’, verzucht PvdA-leider Lodewijk Asscher met gevoel voor drama.

Spotje
Na het invullen van de StemWijzer wacht de lijsttrekkers nog een maandags karweitje: een fotosessie bij Carlo ter Ellen van Tubantia en een zelf in te spreken spotje. Cameraman Dennis Moekotte krijgt een compleet elftal voor de lens. Henk Krol (50Plus) trapt af, al is dat een ongelukkige formulering. De lijstaanvoerder loopt mank. ‘Hebben jouw tegenstanders je nu al pootje gelicht?’, vraagt een parlementair journalist. ‘Nee, ik ben van de trap gevallen en heb mijn voet verstuikt’.

Twents
Geert Wilders en Jesse Klaver ontbreken. De PVV reageerde niet op de uitnodiging en de jeugdige leider van GroenLinks ligt ziek te bed. Hij kan dan ook niet de Twentse tekst inspreken, die alle kopstukken voor de kiezen krijgen. ‘Ook al ben je sloerig in de rakkert, kom langs voor de debatten van Tubantia’. Alexander Pechtold informeert eerst bij z’n uit Hengelo afkomstige voorlichter of het geen obscene tekst betreft. Dan wil hij wel ‘naar het mooie Twente kuieren’.

Verslaggeefster Davine Vleerbos vraagt Emile Roemer of hij voor een mooi camerabeeld een stapje naar links wil doen. ‘ Maar natuurlijk, naar links altijd’, grapt de SP’er. Alle kopstukken vatten in dertig seconden samen waarom ze van 27 februari tot en met 13 maart graag een dag naar Enschede komen voor een confrontatie met lezers en studenten in het Amphitheater op de campus. Kees van der Staaij (SGP) kan het zelfs in de streektaal. ‘Laten we in discussie gaan, want a’j mekaar geliek geft, bu’j rap oe e kuierd’.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen
Volledig scherm
© Carlo ter Ellen
Volledig scherm
© Carlo ter Ellen
Volledig scherm
© Carlo ter Ellen
Volledig scherm
© Carlo ter Ellen
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement