Volledig scherm
© Thinkstock

Luchtkwaliteit in Twente sterk verbeterd, maar blijft schadelijk

ENSCHEDE - De luchtkwaliteit in Twente is de afgelopen jaren sterk verbeterd, maar blijft schadelijk. De hoeveelheid blootstelling aan stikstofdioxide daalde sinds 2010 in heel Nederland met 21 procent, de hoeveelheid fijnstof met bijna een kwart. Fijnstof komt vooral vrij door verbranding in bijvoorbeeld het verkeer, landbouw en industrie.

In Twente liggen de concentraties fijnstof en stikstofdioxide, vooral veroorzaakt door verkeer en industrie, momenteel onder de internationale norm (WHO-norm) van 20 microgram per kubieke meter. In Haaksbergen is de concentratie stikstofdioxide het laagst met 14 microgram per kubieke meter. Hengelo kent samen met de gemeente Borne de hoogste concentratie stikstofdioxide in onze regio. De directe ligging naast de A1 is vermoedelijk van grote invloed op deze concentratie.

Schadelijk
De gemeente Twenterand is in onze regio de gemeenten met de laagste concentratie fijnstof, namelijk 17,4 microgram per kubieke meter. In de gemeente Aalten is deze concentratie het hoogst met 19,4 microgram per kubieke meter.

Volgens het RIVM zijn stikstofdioxide en fijnstof altijd schadelijk voor de gezondheid, ongeacht of de concentratie onder of boven de streefnorm is.

Pluimvee
De gemeenten met de hoogste hoeveelheid fijnstof zijn gebieden waar veel grootschalige (pluim)veehouderijen gevestigd zijn, zoals Aalten en Winterswijk.

De blootstelling aan stikstofdioxide is in 2020 naar verwachting ruim 16 procent lager dan nu. Daarentegen neemt de hoeveelheid fijnstof die we inademen in 2020 met 7 procent toe. Vooral in Hengelo daalt de concentratie stikstofdioxide fors naar 14,4 microgram per kubieke meter.
Ieder jaar analyseert het onderzoeksinstituut de luchtkwaliteit in Nederland en maakt het een prognose voor de nabije toekomst.

Kaart met fijnstof en stikstofdioxide 2015 - 2020