Volledig scherm
Lucien neemt na afloop felicitaties in ontvangst. Foto Teun Staal

Lucien Baard wint prestigieuze Tegel

DEN HAAG/ENSCHEDE – Lucien Baard, verslaggever van deze krant, heeft dinsdagavond De Tegel gewonnen voor zijn reportages over de sjoemelende neuroloog Jansen Steur. Dat is de hoogste journalistieke prijs in ons land, die voor de vierde keer werd uitgereikt. ,,Ik heb doorgebeten’’, zei hij in zijn dankwoord.

Baard won in de categorie Print, Nieuws. Hij en drie journalisten van NRC Handelsblad waren genomineerd. Het landelijke avondblad had artikelen ingezonden over de vakantievilla van burgemeester Leers van Maastricht en een geheim document over de oorlog in Irak.

Lucien kreeg de prijs, ingesteld door de NOS, RTL en de journalistenvakbond NVJ, in De Nieuwe Kerk in Den Haag. ,,We hebben vol overtuiging voor deze inzending gekozen’’, aldus juryvoorzitter Rene van Santen. Hij prees het feit dat de krant, nadat de fouten van de specialist en de menselijke ellende van zijn patiënten waren blootgelegd, was doorgegaan en had gekeken wat er met de bij het Medisch Spectrum Twente afgevloeide arts was gebeurd. Ondanks zijn belofte zijn medische werk te staken, bleek hij verbonden te zijn aan een Duitse kliniek.

Lucien Baard sprak een dankwoord. ,,Het was een lastige klus, die jarenlang heeft gesluimerd en altijd door het ziekenhuis is stilgehouden. Ik heb doorgebeten’’, aldus de TC Tubantia-verslaggever. Hoofdredacteur Andre Vis, directeur Gerda Bastet en meegereisde collega’s feliciteerden de bescheiden prijswinnaar.

Voor de verslaggeving over de affaire Jansen Steur, die jarenlang foutieve diagnoses aan een deel van zijn patiënten stelde, recepten zou hebben vervalst en verslaafd bleek aan medicijnen, trok deze krant samen op met RTV Oost. De regionale omroep stuurde de tv-reportages van verslaggever Rob Vorkink in naar de jury van De Tegel, maar die werden niet genomineerd. Lucien feliciteren kan hier.

De jury onder leiding van Jozias van Aartsen beoordeelde 269 inzendingen, verdeeld over acht categorieën. Het aanbod van print en televisie was opnieuw van hoog niveau, aldus de jury. Ze is blij met het grote aantal goede inzendingen van regionale en lokale media. Overige winnaars: De Trouwjournalisten Laura van Baars, Wilma van Meteren, Onno Havermans en Cees van der Laan kregen de prijs voor hun zesdelige serie achtergrondverhalen Red het platteland.In de categorie Televisie Nieuws won de Zembla-uitzending De Q-koorts epidemie van Ton van der Ham en Manon Blaas. De televisiemakers Kees Vlaanderen, Huib Schoonhoven en Karen Kuiper in de categorie Achtergrond met hun HUMAN-documentaire De kleine oorlog van boer Kok uit de reeks Ondertussen in Nederland. De Argosredacteuren Suzan Borst en Irene Houthuis kregen een Tegel voor hun nieuwsreportage Corporatie in crisis: SGBB. Deze 'spannende radio' over de financiële problemen van een woningcorporatie in Hoofddorp won in de categorie Radio Nieuws. Freelancer Christine Steinhäuser van Holland Doc Radio ging met een Tegel naar huis voor haar radiodocumentaire Made in GDR. In de categorie Online wonnen diverse journalisten die meewerken aan Beagle: In het kielzog van Darwin, het multimediale project van de VPRO, Teleac en de Vlaamse omroep VRT. Verslaggever Hans van der Steeg van Netwerk werd de winnaar van de F.W. Sijthoff Tegel voor journalistiek talent. Hij maakte voor Netwerk van de EO de driedelige serie De Zeepfabriek over de ondergang van de zeepproducent Cosmara. De Tegels werden dinsdagavond uitgereikt in De Nieuwe Kerk in Den Haag.

Laat in de reacties uw felicitaties achter voor Lucien Baard

Volledig scherm
Lucien Baard heeft De Tegel gewonnen. Foto ANP
Volledig scherm
Lucien Baard na het ontvangen van De Tegel. foto ANP