Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Maaltijden woonzorgcentra Livio voortaan op bestelling, keukens sluiten

ENSCHEDE - De grote keukens in alle zorglocaties van Livio in Enschede, Haaksbergen, Neede en Eibergen zijn in oktober verleden tijd. De keukens maken plaats voor winkels waar bewoners en buurtbewoners maaltijden naar keuze kunnen kopen of bestellen. De maaltijden worden geleverd door Huuskes Versproducten in Enschede.

De laatste keukens die sluiten zijn in de vier locaties in Haaksbergen, Neede en Eibergen. Keukens in de woonzorgcentra van Livio in Enschede zijn al een aantal jaren geleden gesloten.

De tijd dat de maaltijden in een grote klassieke instellingskeuken werden bereid en vervolgens op dienbladen naar de bewoners werden gebracht is echt voorbij. Bewoners kunnen voortaan elke dag beslissen wat ze willen eten, hoe laat ze willen eten en waar ze gaan eten. Op hun kamer of in het restaurant. Ze kunnen het eten bestellen of kopen in de winkel van het verzorgingshuis of laten bezorgen. Een maaltijd kost 3,45 tot 3,75 euro.

Nieuwe concept
Ook de ouderen uit de buurt kunnen terecht in de winkels van Livio voor allerlei verschillende kant en klare maaltijden en boodschappen. Het nieuwe concept van Livio past helemaal in deze tijd, waarin bewoners zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, benadrukt Paul Scholten, facilitair manager bij Livio. “Alleen mensen met een zware zorgvraag krijgen nog een indicatie voor een verzorgingshuis. Veel mensen die geen indicatie krijgen, besluiten om zelf een appartement in een verzorgingshuis te huren, waarbij ze een beroep doen op onze dienstverlening . “Denk aan alarmering of hulpmiddelen. Ze kunnen verder de was laten doen, en dus ook maaltijden bestellen.”

Centrumfunctie
De verzorgingshuizen van Livio krijgen een centrumfunctie in de wijk. Naast de dienstverlening die in winkeltjes wordt aangeboden, kunnen mensen er terecht voor fysiotherapie, de apotheek, of in het postkantoor.

Kosten
Twee huizen in Enschede, De Bleekhof en Lippinkhof zijn al aangepast en functioneren inmiddels als modern woonzorgcentrum helemaal volgens het nieuwe concept. De maaltijden en de dagelijkse boodschappen die in de winkels worden verkocht, worden aangeleverd door Huuskes. De maaltijden worden dagelijks vers bereid en koelvers aangeleverd. Ze worden in het restaurant afgekookt en warm geserveerd of kunnen in het eigen appartement worden opgewarmd in een speciaal oventje. De totale kosten van het ‘nieuwe concept’ bedragen enkele miljoenen euro’s.