Volledig scherm
© UWV

Minder nieuwe WW-uitkeringen in Twente

In de eerste helft van dit jaar heeft het UWV 10 procent (1.144) minder nieuwe WW-uitkeringen toegekend dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch hebben 7,7 procent méér Twentenaren een WW-uitkering dan in juli 2015.

Dit meldt het UWV. Dat er in het eerste half jaar minder WW-uitkeringen zijn toegekend dan vorig jaar maar dat er toch méér mensen een WW-uitkering hebben, lijkt tegenstrijdig. Oorzaak hiervan is de invoering van de nieuwe Wet werk en zekerheid in juli vorig jaar. Door deze wet blijft een werkloosheidsuitkering in de administratie nog drie maanden doorlopen, terwijl de werkzoekende al weer aan de slag is.

In de sector zorg en welzijn daalde het aantal nieuwe WW-uitkeringen met ruim 400 (-19%). Dit ondanks ontslagen bij enkele thuiszorgorganisaties<. Verder nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen voor woonbegeleiders en leiders kinderopvang af. Ook bij uitzendbureaus (-216) en in de bouw (-110) daalden de nieuwe WW-uitkeringen. In het grootwinkelbedrijf namen de nieuwe WW-uitkeringen juist fors toe in Twente (+43%). Belangrijkste oorzaak hiervan is het faillissement van winkelketens, waaronder V&D.

Eind juni telde Twente 17.507 mensen met een WW-uitkering. Dat is 5,4 procent van de beroepsbevolking en 7,7 procent (1.249) meer dan eind juni 2015. <Deels dus door de nieuwe wetgeving.