Volledig scherm
© ANP

Minister: orkesten mogen zelf beslissen over toekomst

DEN HAAG - Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap lijkt bereid om het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest meer tijd en ruimte te geven om te werken aan een gemeenschappelijk plan voor een nieuwe symfonische voorziening in Oost-Nederland. Dat zei de Overijsselse cultuurgedeputeerde Hester Maij maandagmiddag na een gesprek met de bewindsvrouw over de toekomst van beide gezelschappen.

Maij was maandag met haar Gelderse collega en de wethouders van de grote steden in Den Haag voor een gesprek met Bussemaker. Volgens de gedeputeerde staat ook de minister op het standpunt dat de twee orkesten zelf hun toekomst mogen bepalen. ‘Het woord fusie is niet gevallen. De minister is het met ons eens dat je de samenwerking niet ‘top down’ kunt opleggen. Een eventuele beslissing moet breed gedragen zijn. Dat is ook wens van een deel van de Tweede Kamer.’

Prinsjesdag
Het definitieve besluit over de orkesten valt pas in september met Prinsjesdag. De Raad voor Cultuur, het voornaamste adviesorgaan van de minister, toonde zich eerder dit jaar voorstander van verregaande samenwerking binnen twee jaar.