Volledig scherm
© Thinkstock

MKB bedrijven investeren 60 miljoen in innovaties Oost-Nederland

ENSCHEDE - In Oost-Nederland investeren 372 MKB-bedrijven de komende jaren samen zestig miljoen euro in de ontwikkeling van nieuwe producten. Ze nemen daarvan zelf 27 miljoen voor hun rekening. Het resterende bedrag komt uit subsidiepotten van Europa, het rijk en de provincies Overijssel en Gelderland.

De betrokken ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf profiteren van het EFRO-programma om de regionale economie te stimuleren. Overijsselse gedeputeerde Eddy van Hijum roept MKB’ers in Oost-Nederland op zich te melden met hun ‘slimme en schone projectideeën’. “Er zijn ook voor dit jaar nog voldoende subsidiemogelijkheden”, benadrukt hij.

Adolfsen Agro
Diverse Twentse bedrijven hebben al mede met steun vanuit Brussel innovatieve producten ontwikkeld en in de markt gezet. Zoals Adolfsen Agro uit Ambt Delden, die een druksensor in de koematras heeft uitgevonden waarmee vroegtijdig klauwproblemen bij koeien worden onderkend.

De-Icing
Een voorbeeld is ook het project ‘De-Icing’ van Euro-Chemicals uit Denekamp. Dit moet leiden tot een anti-ijs coating die ijsvorming op leidingen, rails en vliegtuigvleugels voorkomt. Tecnotion uit Almelo heeft subsidies ontvangen voor de ontwikkeling van een lineaire motor waarbij gebruik van de schaarse neodymium-magneten niet langer noodzakelijk is.