Volledig scherm
De neven Ricardo en Davey zijn de mannen achter fixjeiphone.nl; een webshop dat reparatieonderdelen verkoopt. © Lars Smook

Mobieltje laten maken in Twente? Welkom in de jungle

ALMELO - Wat kost het om een scherm van een iPhone 6 te laten vervangen? Met deze ogenschijnlijk eenvoudige vraag struinen we de markt af. Een concrete vraag die de wildgroei aan prijzen, die de verschillende gsm-reparatiewinkels hanteren, illustreert.

De bedragen variëren van 100 tot bijna 170 euro, grote verschillen voor een klein telefoonscherm. Een schermreparatie is ongeveer twintig minuten werk. "De prijsverschillen zitten altijd in de kwaliteit van de gebruikte onderdelen", zegt Ricardo Groothedde van FixjeiPhone.nl in Almelo.

Een reparatie van een iPhonescherm kost bij Groothedde 109 euro, maar daar moet hij het niet van hebben. Zijn klanten willen geld besparen en gaan thuis liever zelf aan de slag. Om in die behoefte te voorzien, verkoopt FixjeiPhone.nl schermmodules en plaatst instructievideo's op hun website. Groothedde: "Dat kan ook, want de reparaties worden steeds eenvoudiger. Wij kopen op grote schaal in. Zo'n module kost dan 70 euro. Dan kun je wel een beetje nagaan wat onze winstmarge is."

Doohof
En de kwaliteit van het scherm? FixjeiPhone verkoopt één type dat naar eigen zeggen zo goed als identiek is als het origineel van Apple. Er zijn zelfs gsm-reparatiewinkels die beweren een origineel scherm te monteren. "Dat kan echt niet", verzekert de storemanager van Xando in Enschede, een zogeheten Apple Premium Reseller. Want dat kan alleen Apple en dat kost zo'n 170 euro. "Op elke hoek van de straat vind je tegenwoordig een telefoonreparateur en onderdelen worden overal gemaakt. De consument komt in een doolhof terecht", zegt de storemanager.

En dat geldt echt niet alleen voor Apple, maar ook voor merken zoals Samsung, Sony, Huawei en LG. Over het algemeen geldt: hoe nieuwer het toestel, hoe kleiner de kans op imitatie-onderdelen.

Experiment
Een hoge reparatieprijs is helaas geen garantie voor kwalitatief goede onderdelen. Het is een kwestie van vertrouwen, want de gewone consument ziet vaak geen verschil. Het zijn kenners, zoals Brian Jansen van Reparo in Rijssen, die dat wel direct zien. Hoe? "Aan de beeldkwaliteit, de afwerking, de rondingen en slechte schermen zijn vaak dikker." En er wordt gezegd dat de goedkope imitaties niet lang meegaan. Een reparatie bij Reparo kost 169,95 euro. Jansen begrijpt dat mensen uit kostenbesparing zelf gaan knutselen. "Maar daar zou ik wel voorzichtig mee zijn. Je hebt het wel over een apparaat van 600 tot 700 euro. Dat kan een heel duur experimentje worden."

Nog drie offertes uit deze regio op een rij:

Jan Gorter, Hengelo: 159,95 euro
"Een kwalitatief goed scherm kost al snel zo'n 115 euro. Dus als een volledige reparatie 100 euro kost, dan weet je genoeg. Sommige mensen kijken bij een reparatie alleen naar de prijs. Ik begrijp wel dat zo'n laag prijsje leuk en aardig lijkt, maar dat is het vaak niet. Kijk maar eens naar de recensies bij de Mediamarkt, daar zijn zoveel negatieve reacties op hun reparaties. Kostenbesparing gaat soms nog verder: zelf je telefoon repareren bijvoorbeeld. Dan komen mensen vervolgens bij mij met een bakje vol schroefjes en de vraag of ik er alsjeblieft nog wat van kan maken. Het is een drama."

Jurgen ter Huurne, Haaksbergen: 149 euro
"Ik ben misschien niet de goedkoopste, maar ik lever wel goede kwaliteit. Als klanten minder willen betalen, dan moeten ze maar naar een ander gaan. Ik ben daar heel stellig in, want er wordt veel rommel via China verkocht. Ik kreeg eens een tablet binnen die al voor 200 euro was gerepareerd, maar met secondenlijm in elkaar was geplakt. Ongelofelijk. 'Waarom ben je zo duur?', vragen ze mij wel eens. Klanten zien door de bomen het bos niet meer. Mijn schermen zijn opgebouwd uit originele onderdelen van Apple, die worden verkocht door de fabriek Foxconn. Daarom ben ik niet de goedkoopste."

GSM Enschede: 100 euro
Thair Poles: "Het is bij ons goedkoop, omdat wij niet veel vragen voor ons werk. Ik moet eerlijk zeggen dat wij geen originele schermen monteren, want dat kan alleen Apple. Er wordt inderdaad vaak anders beloofd, maar de klant moet niet altijd geloven wat ze zeggen. Wij verkopen A-kwaliteit en geven één week garantie. Niet lang? We kunnen niet meer garantie geven, omdat we niet weten wat een klant daarna met het toestel doet. Het is druk met de reparaties. We zien ook vaak mensen terug die zelf wat hebben geprobeerd. Ze kijken op Youtube en denken; goh dat is makkelijk. Maar uiteindelijk betalen ze twee keer zoveel."