Volledig scherm

Moe van wespen in Twente? Waarom het óók nuttige beestjes zijn

ENSCHEDE – Je kunt de kalender er op gelijk zetten. De maand augustus is ingegaan en ook deze regio wordt weer overspoeld door wespen.

Sterker nog: de wespenoverlast in Twente dreigt deze zomer groter te worden dan andere jaren, zeggen meerdere experts in de krant van dinsdag.

Vervelend, die zoemende beestjes rond je glas drinken en eten. Gevaarlijk, dat ook nog voor mensen met allergische reacties. Maar nuttig? Jazeker, ook dat nog!

Uhmmm: nuttig?!

Hoe dat zo? Zonder wespen zouden we namelijk veel meer last hebben van vliegen en muggen. Een wesp vangt gemiddeld 1,5 insect per uur. Met een wespennest in je buurt van 5000 wespen zijn dat toch tienduizenden andere ‘zoemers’ per uur die ze wegvangen. Een nacht zonder mug op je slaapkamer heb je dus in zekere zin te danken aan de wesp.

Verder bestuiven ze net als bijen bloemen, zij het in veel mindere mate en vooral in het najaar.

Agressief

Toch blijven wespen vooral irriteren, omdat ze ook aggresief kunnen zijn en vervolgens steken. Als wespen zich bedreigd voelen, brengen ze hun angel in stelling die is verbonden met een gifklier. Na de felle steek spuiten ze gif in hun belager dat goeddeels uit histamine en aptoxine bestaat. Het enige werkelijk effectieve geneesmiddel is antihistamine, dat via de huisarts verkrijgbaar is en moet worden aangebracht op de plaatsen waar men gestoken is.

'Binnen twee minuten dood'

Voor Liesbeth de Vries uit Boekelo is de wesp haar grootste nachtmerrie. „Als ik nog een keer gestoken word, kan ik binnen twee minuten dood zijn”, vertelt ze aan deze krant.

Ze krijgt een extreme allergie-aanval als het beestje haar steekt en draagt dan ook een speciale wespenpen bij zich. Als de beestjes op haar afvliegen, slaat ze die van zich af. „Ja, ik weet dat ze zeggen dat je stil moet blijven zitten. Maar dat is voor mij hetzelfde als op een spoorbaan gaan zitten als er een trein aan komt. Dat gaat ook niet vanzelf goed.”

Volledig scherm

Wesp in je bier

Waarom de wespen altijd weer in de eerste week van augustus de kop op steken, heeft te maken met hun nesten. In augustus scheiden de larven namelijk minder zoetstoffen af, waardoor de wesp die zoetigheid ergens anders vandaag moet halen. En ja, dat kom je al snel uit bij een zoet drankje op het terras. Op bier zijn wespen trouwens ook verzot.

Wat helpt?

Helpt er iets tegen die brommende beestjes boven je hoofd? Kun je ze weghouden van je terras? Er zijn verschillende methoden, theoriën en slimme trucjes om de wesp af te weren. Op Twitter delen een aantal Tukkers hun tips:

Erger dan andere jaren

Er zijn dit jaar meer geel-bruine zoemers dan andere zomers, vertelt ongediertebestrijder Bart Mengers uit Winterswijk. „We hebben een droog en koud voorjaar achter de rug. Tegen de kou kunnen wespen wel, maar ze hebben een hekel aan vocht. Het gaat erom of de koningin haar werksters in april en mei er op uit kan sturen. Dat bepaalt hoe erg het ’s zomers wordt. Ik heb de agenda nu al behoorlijk vol met acht tot negen meldingen per dag, dus ik denk dat de plaag groter is dan de afgelopen twee jaar.”

Volledig scherm
Volledig scherm
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement