Volledig scherm
Pieter Oosthoek, voorzitter van de jubilerende gymnastiekvereniging VeK. foto Frank Uijlenbroek

Na 75 jaar is VeK nog springlevend

RIJSSEN - Op de kop af bestaat gynastiekvereniging VeK morgen75 jaar. Bezuinigingen dreigen het feestje te verstoren. Maar waarschijnlijk wordt de dans ontsprongen. Na 75 jaar heeft de Rijssense gymnastiekvereniging Vlugheid en Kracht nog hetzelfde doel voor ogen.’Bevordering van de lichamelijke ontwikkeling van haar leden’, zoals dat zo mooi heet. Maar er is meer dan het lichamelijke.

VeK is ook een christelijke vereniging. En daar wordt ook inhoud aangegeven, vertellen voorzitter Pieter Oosthoek en medebestuurslid Anja Jelsma. „We doen niet mee aan wedstrijden op zondag. De tweejaarlijkse uitvoering beginnen we met een gebed.” Ook bij de keuze van het team wordt rekening gehouden met de christelijke signatuur. Bij aanvang van elke bestuursvergadering draagt de voorzitter een gedicht van Nel Benschop voor.

VeK telt momenteel een kleine 700 leden. Dat zijn er ook wel eens duizend geweest. „We hebben veel oncurrentie van sportscholen gekregen. Jeugd gaat vaak bijklussen en heeft zo minder tijd voor gymnastiek ”, noemt Oosthoek als voorname oorzaken voor het ledenverval. Dat laat onverlet dat VeK als ‘brede’ gymnastiekvereniging nog altijd springlevend is, met een gedreven leiding, en een gemoedelijke sfeer.

Toch voelde Oosthoek zich recent genoodzaakt de barricaden te bestijgen. Het gemeentebestuur is namelijk van plan om subsidies aan jeugdleden te halveren. Voor VeK, met een ledenbestand dat voor 80 procent uit jongen en meisjes tot twaalf jaar bestaat, zal zo’n bezuiniging desastreus uitpakken. „Ik vind zo’n bezuiniging niet kunnen in deze tijd, waarin steeds meer kinderen met overgewicht kampen. Gymnastiek zorgt voor beweging, zodat kinderen niet de hele tijd voor de tv of computer hangen. De gemeente zou sport juist extra moeten stimuleren”, vindt Oosthoek. Zijn boodschap is aangekomen in de politieke arena. De gemeenteraad, die er vandaag over besluit, wijst de korting op jeugdsubsidies af. Zo drijven de donkere wolken over en klaart de lucht in het jubileumjaar van VeK.