Volledig scherm
© ANP

'NAM wist eerder van problemen met leiding'

ZWOLLE - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) was in 2013 al op de hoogte van de problemen met de transportleiding voor het vervoer van afvalwater uit de olieproductie tussen Schoonebeek en Twente. Dat stelt de Statenfractie van GroenLinks, die gisteren informatie van deze strekking naar het provinciebestuur heeft gestuurd.

Statenlid Robert Jansen hoopt dat de provincie aan de hand van deze informatie een procedure in gang zet tegen wat de partij als de ‘dump’ van afvalwater in Overijssel omschrijft. Hij roept het college van Gedeputeerde Staten op bezwaar aan te tekenen tegen de recente toestemming die is verleend aan de NAM om de injecties van afvalwater te hervatten.

Dat de NAM eerder kennis zou hebben gehad van de problemen met de transportleiding leidt Statenlid Robert Jansen af uit informatie die in 2015 is gewisseld tussen de NAM en Staatstoezicht op de Mijnen. Daarin wordt volgens Jansen door de NAM melding gemaakt van problemen met de leiding in 2013, waarna in 2014 de zorgen verder zijn toegenomen. „Een lekkage heeft zich ondanks dit alles in 2015 voorgedaan”, aldus GroenLinks in een persbericht.

Niets met elkaar te maken
Volgens woordvoerster Antonette van Beem van de NAM heeft de lekkage van de leiding in 2015 in Holtheme niets te maken met de corrosie van de leiding die twee jaar eerder, in 2013, is vastgesteld. „Het zijn twee verschillende die zaken.”