Volledig scherm

Natte pet op en gaan: 6 streekgenoten over historische Vierdaagse

Liefst 50.000 deelnemers vertrokken vanmorgen voor de honderdste Vierdaagse van Nijmegen. Hoe wapenen Tukkers en Achterhoekers zich tegen de verwachte tropische hitte? Zweten in vier portretten.

Naam: Erik Berg (52), Enschede
Ervaring: Twaalfde keer, nu 40 km zonder bepakking
Achtergrond: Strafrechter bij de rechtbank Overijssel

Lees verder

„Het wordt veel water drinken; ik zweet als een otter. Als reservist van de Koninklijke Landmacht, luitenant-kolonel van de Militair Juridische Dienst, loop ik in onze gevechtsuitrusting. Dat is een tenue van dikke spijkerstof met camouflagemotief en een T-shirt."

"We hebben goede laarzen maar die zijn wel zwaar en warm voor de voeten. Ik loop bijna altijd met blaren, diep in beide hielen en onder een voorvoet. Het ontstaat na zo’n 20 kilometer en is pijnlijk tot drie dagen na de vierdaagse. Het hoort erbij."

Naam: Inge Reverdink (22), Neede
Ervaring: Derde en laatste keer, 40 km
Studie: Hbo-sport, volgend jaar student psychologie UT

Volledig scherm

„Er moet altijd water in mijn flesje zitten en ik neem regelmatig een colaatje of AA-drink. Je moet suikers en zout binnenkrijgen en hoofd en nek koel houden. Ik heb een zakje chips bij me en zet een natte pet op."

"Drie jaar geleden dacht ik dat de Vierdaagse een eitje was. Om met één dag te beginnen, liep ik de halve Kennedymars (40 kilometer) in Haaksbergen. Ik had blaren tot aan mijn enkels. Ik moest veel trainen, merkte ik. Als het me lukte, kon ik laten zien dat ik discipline en doorzettingsvermogen heb. Ik volbracht de 40 km zonder blaren. Nu loop ik mijn laatste vierdaagse, alleen.”

Namen: Esther Nollen-Kerkhof (43) uit Bornerbroek en Mirka Haken-Hazelaar (44) uit Hengelo
Ervaring: Vijfde keer voor Esther, Mirka’s première
Achtergronden: Esther is secretaresse bij Carintreggeland, locatie Eugeria Almelo; Mirka laborant in het MST Enschede

Volledig scherm

„We nemen een sjaal mee die we nat kunnen maken, als verkoeling voor nek en hals. Natuurlijk dragen we een cap.
Een tante van mij zei dat ik het toch nooit zou uitlopen. Dat zullen we nog wel eens zien, dacht ik. Ik liep hem voor het eerst in 2011. Ik merkte dat het helpt bij het ‘opruimen’ tussen de oren, zoals na het overlijden van mijn ouders.Eigenlijk had ik dit jaar helemaal geen tijd, maar deze 100ste wil je toch niet missen?”

Namen: Britt ten Voorde (14) en opa Henny ten Voorde (72), Haaksbergen
Ervaring: Zij derde keer, hij 38ste keer, 30 km
Achtergronden: zij 3 VWO SG Het Assink, hij oud-beroepsmilitair die ooit de 40 km met 10 kilo bepakking liep

Volledig scherm

„Veel water drinken, pet op, goed insmeren, op tijd rusten. Die adviezen volgen we. We trainen elk jaar, met eigen tochten door het buitengebied en van de wandelkring DIO. We zijn goed ingelopen en aan elkaar gewaagd. Britt vindt de tweede dag zwaar. De afstand is dan een stuk langer, de route eentoniger."

"Belangrijk voor het resultaat is de ‘all-inclusive service’ van oma Ineke. Britt mag iedere dag kiezen wat ze wil eten en ’s ochtends serveert zij verse broodjes met een beker chocolademelk."

Volledig scherm
Lopers onderweg voor de Vierdaagse © ANP