Volledig scherm
© Rikkert Harkink

Nederlands? Deze 10 uitspraken zijn hartstikke Twents!

TWENTE - ''T löp wa los' en 'oonder 'n droad hen vretten' zijn - natúúrlijk - typisch Twentse uitspraken. Maar er zijn ook genoeg uitdrukkingen die op het eerste gezicht zo Nederlands lijken, maar eigenlijk hartstikke Twents zijn. 10 veelgehoorde Twentismen.

1. Vaatwasser uitpakken
In Twente pakken we de vaatwasser uit, in de rest van het land ruimen ze 'm uit. ,,Uitpakken klinkt alsof het een cadeau is dat nog in de verpakking zit’’, aldus een niet-Twentenaar.

Volledig scherm

2. Ik doe er niets op uit
Als iemand stom tegen je doet, dan doe je er toch niets op uit? Heh? Ik trek me er niets van aan, da's de Nederlandse variant.

Volledig scherm

3. Ze hangen er met de benen uit
,,Wat een drukte, ze hingen er echt met de benen uit!’’. Het was druk, dus. In Brabant schijnt dit overigens ook een bekende uitdrukking te zijn...

Volledig scherm

4. M'n handen pikken
Waar het in het algemeen beschaafd Nederlands plakken is, zeggen we in Twente vaak pikken. De tafel pikt, m'n handen pikken, de vloer pikt...

Volledig scherm

5. Otto aan straat zetten
,,Schat, zet jij de grijze otto zo even aan straat?’’. Een Tukker weet als geen ander wat er aan straat gezet moet worden als iemand 'm dat vraagt. Een niet-oosterling denkt nou niet gelijk aan de grijze container. Of, zoals ze vaak in het westen zeggen, de kliko.

Volledig scherm

6. Sloffe koekjes
,,Heb je een slof koekjes?!’’. Nee, de koekjes zijn droog, nattig en niet bepaald vers. Ze zijn slof. In Groningen kennen ze deze uitspraak trouwens wél.

Volledig scherm

7. Naar huis heen gaan
Het is naar huis toe, of naar huis. In Twente doen we het lekker dubbelop met 'naar huis heen'.

Volledig scherm

8. Niet goed te pas
Je voelt je niet lekker. In Twente ben je dan niet goed te pas. Als je je prima voelt, ben je goed te pas.

Volledig scherm

9. De band lek
,,Ik heb de band lek!’’, schreeuw je naar je vrienden die net willen wegfietsen. ,,Ik heb een lekke band’’, zou een niet-Tukker zeggen.

Volledig scherm

10. Het raam los doen
In Twente doen we het raam niet open, maar los. Scheelt weer een lettergreep.

Volledig scherm

Welke Twentismen ontbreken?
Bakleverworst, krentenwegge, op de hakkepak springen... we kunnen nog wel even doorgaan. Welke Twentse uitspraken ontbreken nog? Laat ze hieronder achter in een reactie.