Volledig scherm
Archieffoto: DTCT

Neuroloog deed zonder toestemming bloedonderzoek

ENSCHEDE – De inmiddels oud-neuroloog Jansen Steur heeft in 1998 zonder toestemming van een patiënte van het Medisch Spectrum Twente (MST) opdracht gegeven het bloed van deze vrouw op te sturen naar het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.


Doel was DNA-onderzoek. De arts beging hiermee een strafbaar feit. De Wet Medisch Wetenschappelijk Onderzoek (WMWO) schrijft voor dat de patiënt altijd voorafgaand aan het bloedonderzoek toestemming moet geven.


Minister Ab Klink (Volksgezondheid) laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een onderzoek instellen naar de handelwijze van Jansen Steur. Ook het MST stelt een onderzoek in. De omstreden arts, die in 2004 gedwongen werd te vertrekken bij het MST, zou tientallen patiënten ten onrechte hebben verteld dat ze ongeneeslijk ziek waren.


De zaak van het bloedonderzoek is naar buiten gebracht door Yme Drost, de letselschadespecialist met wie de desbetreffende vrouw vorige week contact zocht naar aanleiding van publicaties over het vermeende disfunctioneren van de oud-neuroloog. Bij Drost hebben zich tot op heden tussen de dertig en veertig slachtoffers gemeld voor een schadeloosstelling. Het MST heeft inmiddels al 400.000 euro betaald aan gedupeerden, zei Herre Kingma, voorzitter van de Raad van Bestuur van het MST gisteren in tv-proramma Nova.


Bij de bewuste patiënte werd in eerste instantie Alzheimer geconstateerd door Jansen Steur. In 2001 besloot zij haar zaak van de onjuiste diagnose aanhangig te maken bij het Medisch Tuchtcollege. Bij die gelegenheid kwam zij in het bezit van een kopie van haar medisch dossier. Daardoor nam zij ook kennis van de vermeende malversatie met de bloedmonsters.


Voor de eerste foute diagnose kwam de vrouw in 2001 een schadevergoeding van 13.000 gulden overeen met het MST. Tegelijkertijd werd bepaald dat zij een boete van minimaal 15.000 gulden zou moeten betalen als zij de afspraak om te zwijgen over de ten onrechte gestelde diagnose Alzheimer zou schenden.


De vrouw moest haar dossier vernietigen. Voor het oneigenlijke bloedonderzoek kreeg zij later opnieuw een schadevergoeding, groot 15.000 gulden. In overleg met de regionaal inspecteur voor de volksgezondheid werd besloten geen aangifte te doen en de zaak niet aan het Medisch Tuchtcollege voor te leggen. In Nova zei Kingma donderdagavond dat de zwijgplicht per direct komt te vervallen. Hij zei pas deze week te hebben gehoord van deze 'zeer ernstige' zaak.


De vrouw zou niet de enige gedupeerde patiënt van de oud-neuroloog zijn bij wie hij zonder toestemming onzorgvuldig met bloed is omgesprongen. Drost heeft Kingma in een brief om opheldering gevraagd.


Drost weerspreekt de bewering van Tom Zijlstra, oud-lid van de Raad van Bestuur van het MST, dat deze feitelijk pas in 2003 op de hoogte raakte van de problemen rond Jansen Steur. Drost zegt documenten in zijn bezit te hebben waaruit blijkt dat hij in ieder geval wist van de zaak die in 2001 speelde bij het tuchtcollege.


Zijlstra zei gisteren desgevraagd tegenover deze krant: "It doesn't ring a bell." De oud-MST-bestuurder zei ook: „Er gingen altijd al verhalen rond Jansen Steur. Maar vóór 2003 heb ik nooit iets hard in handen gehad."