Volledig scherm
© DG

Nieuw oproepsysteem moet Twentse brandweervrijwilligers weer motivatie geven

ENSCHEDE - Brandweer Twente werkt aan een nieuw oproepsysteem waarmee ze vrijwillige brandweerlieden gerichter kan oproepen. Dat kan mogelijk voorkomen dat vrijwilligers onnodig naar de kazerne komen en zo hun motivatie kwijtraken.

Eerder deze week bleek dat vrijwillige brandweerlieden dreigen af te haken omdat ze te vaak onverrichter zake weer naar huis kunnen. Dat komt door de laatste bezuiniging: er mag nog maar met een tankautospuit per kazerne worden uitgerukt. Daarin is plaats voor zes mensen.

Eerste
Als er een tweede wagen nodig is, dan wordt die van een ander korps ingeschakeld. In het huidig alarmeringssysteem is het nog zo dat alle vrijwilligers van het korps worden opgepiept. Wie niet in de eerste auto zit, kan naar huis, ook al is er versterking nodig.

Noodklok
De Tubbergse bevelvoerder Henry Eppink luidde deze week de noodklok in De Twentsche Courant Tubantia. Zijn korps zag de afgelopen tijd het aantal vrijwilligers dalen van 30 naar 20. Eppink wil het liefst weer zeggenschap over een tweede wagen. Die staat momenteel nog gewoon in de kazerne.

Campagne
De leiding van Brandweer Twente steunt hem niet. „De huidige werkwijze wordt in heel Nederland gehanteerd. Meer voertuigen voor een betere motivatie is geen optie.”

Volgens Brandweer Twente is alleen Tubbergen een zorgenkindje. „We onderschrijven de zorg in Tubbergen. Een wervingscampagne heeft dit jaar geleid tot 40 nieuwe krachten voor 19 kazernes. Maar in Tubbergen hebben zich nog geen nieuwe gemeld. Er moet gezocht worden naar een creatievere werving”, aldus een verklaring van het korps.